Na hlavný obsah

Exminister Igor Štefanov je na slobode. Súd ho podmienečne prepustil

Bol odsúdený v kauze nástenkového tendra.

Exminister Igor Štefanov je na slobode. Súd ho podmienečne prepustil
Na snímke Igor Štefanov pred hlavným pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Foto: TASR/Michal Svítok

Okresný súd v Trenčíne v pondelok (24. 7.) podmienečne prepustil bývalého ministra výstavby Igora Štefanova. Bol odsúdený v kauze nástenkového tendra, pôvodne dostal deväť rokov a odpykal si vyše polovicu trestu. Okresný súd mu teraz určil päťročnú skúšobnú dobu. Informoval o tom hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Súd exministrovi určil osemnásťmesačný probačný dohľad. Počas neho nesmie vycestovať do zahraničia a dostane monitorovacie elektronické zariadenie. Musí sa tiež zamestnať alebo sa aspoň preukázateľne uchádzať o zamestnanie. Súd mu takisto zakázal stretávanie sa a kontaktovanie ďalšieho odsúdeného exministra výstavby a regionálneho rozvoja Mariána Janušeka.

Okresný súd rozhodoval na základe návrhu riaditeľa väznice, kde si Štefanov trest odpykával. Odsúdený mal spĺňať podmienky na podmienečné prepustenie s nariadenou kontrolou technickými prostriedkami. „Riziko recidívy bolo vyhodnotené ako nízke a resocializačná prognóza u odsúdeného je priaznivá,“ dodal hovorca okresného súdu v Trenčíne.

„Súd dospel k záveru, že odsúdený spĺňa všetky tri podmienky, ktoré stanovuje zákon, aby mohol byť podmienečne prepustený na slobodu. Odsúdený vykonal viac ako polovicu z uloženého trestu vo výmere deväť rokov odňatia slobody. Ako vyplýva z jeho hodnotenia, svojím správaním a plnením svojich povinností vo výkone trestu preukázal polepšenie. Súd konštatoval aj splnenie tretej podmienky, teda že od odsúdeného možno dôvodne očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život,“ doplnil hovorca Tarabus.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko