Na hlavný obsah

Hasiči bojujú s požiarom v ťažko dostupnom horskom teréne na hraniciach Francúzska s Talianskom

Pozemné jednotky sa tam nevedia dostať.

Hasiči bojujú s požiarom v ťažko dostupnom horskom teréne na hraniciach Francúzska s Talianskom
Lietadlo zhadzuje vodu na lesný požiar. Foto: TASR/AP

V horách na hraniciach medzi Talianskom a Francúzskom vypukol v noci na štvrtok (27. 7.) požiar. Oheň postihol ťažko prístupný horský hrebeň, kam sa nedostanú pozemné jednotky. Zásah preto musel počkať až do rána, keď sa na miesto vypravil vrtuľník aj hasiace lietadlá z oboch strán horského masívu, uviedli agentúry ANSA a APA.

Línia požiaru má takmer tri kilometre so stredom medzi dedinami Torri a Olivetta San Michele. Najväčším veľkým mestom na francúzskej strane je Nice.

Štvrtým dňom horí na Sicílii v okolí Palerma. Na sociálnych sieťach sa objavujú fotografie úplne spotených a vyčerpaných hasičov.

Úrady tiež vo štvrtok začali vyšetrovanie stredajšieho (26. 7.) pádu vrtuľníka, ktorý hasil lesné požiare na juhovýchode Sicílie. Pilot stroja Airbus AS350 s identifikačnými znakmi I-MLTZ bol niekoľko hodín nezvestný, nakoniec sa v poriadku našiel blízko prírodného parku Pantalica, napísala talianska verzia stanice Sky.

Taliansko chce tiež usilovnejšie pátrať po prípadných podpaľačoch, ktorí podľa vyšetrovateľov môžu stáť za mnohými aktuálne horiacimi požiarmi. Za podpálenie lesa hrozí až desať rokov väzenia, talianska vláda chce teraz tresty ešte sprísniť, píše agentúra APA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet