Na hlavný obsah

HC Prešov chce byť v prvej lige konkurencieschopný, opierať sa bude najmä o domácich hráčov i funkcionárov

S väčšinou hráčov je vedenie ústne dohodnuté.

HC Prešov chce byť v prvej lige konkurencieschopný, opierať sa bude najmä o domácich hráčov i funkcionárov
Na snímke hokejisti Prešova počas svojho pôsobenia v extralige v ročníku 2022/2023. Foto: TASR

Po neúspešnej sezóne prišiel hokejový klub z Prešova o extraligovú príslušnosť. Mesto ukončilo spoluprácu s majiteľom Róbertom Ľuptákom a vznikol nový subjekt, ktorý vlastní licenciu HC Prešov.

Ten je zložený zo štyroch akcionárov. Šarišania získali od HK Martin licenciu do druhej najvyššej súťaže, a tak v posledných týždňoch formujú realizačný tím aj káder.

Prezidentom sa stal jeden z akcionárov Milan Mazar, generálnym manažérom je Pavol Hajduk, hlavným trénerom Tibor Tarťaľ a jeho asistentom a zároveň športovým manažérom Marek Zagrapan.

Celý realizačný tím aj akcionári sú Prešovčania. „Ako hlavnú otázku sme si stanovili, že potrebujeme vybudovať infraštruktúru v klube a následne to stabilizovať, aby prešovský hokej mohol kontinuálne zo sezóny do sezóny pôsobiť v najvyšších ligách na Slovensku,“ povedal pre RTVS generálny manažér Hajduk.

Tartaľa čaká premiéra

Klubu má pomôcť aj tréner Tibor Tartaľ, ktorý uplynulé štyri roky strávil na lavičke slovenskej osemnástky. Do rodného Prešova prišiel po tom, čo v apríli absolvoval s mladými reprezentantmi úspešné majstrovstvá sveta. „Upieklo sa to veľmi rýchlo. Som veľmi rád, že som doma. Priviedli ma tu ľudia, ktorí majú vášeň pre nový projekt a je tu skvelé zázemie, čo sa týka ľudí,“ priblížil Tartaľ.

Tridsaťšesťročný Tartaľ sa stal premiérovo hlavným trénerom seniorského tímu. „Chceme položiť dobrý základ fungovania klubu smerom do budúcna. Cieľom je byť konkurenciou tímom, ktoré boli minulý rok na vrchole tabuľky. Chceme sa určite prebojovať do play-off a tam sa už môže stať hocičo,“ načrtol ambície Prešovčanov ambiciózny kouč.

Tibor Tartaľ
Tibor Tartaľ pôsobil posledné štyri roky na lavičke slovenskej reprezentácie do 18 rokov. Foto: TASR

V Prešove zotrvá Marek Zagrapan, ktorý bude opäť asistentom trénera a aj športovým manažérom. „Verím, že v Prešove sa všetko formuje tak, že tu bude hokej na dobrej úrovni,“ želá si dvojnásobný český extraligový šampión.

Nový realizačný tím pracuje aj na príchode hráčov. S väčšinou je dohodnutý ústne a v najbližších dňoch s nimi podpíše zmluvy.

Okrem nových budú za Prešov nastupovať aj hráči z extraligového tímu a taktiež z Martina. „Aktuálne si dovolím povedať, že máme vyriešenú brankársku otázku. Nebude to ani úplne mladý tím, nebude to ani starý tím. Bude to vyvážené. Približne 70 percent hráčov máme ústne dohodnutých,“ ozrejmil Hajduk.

HC Prešov začne spoločnú prípravu 24. júla. „Môžem spomenúť aj prvý prípravný zápas, ktorý odohráme 4. augusta v Spišskej Novej Vsi. Budeme účastníkmi Slovenského pohára, kde budeme mať v skupine Humenné, Poprad a Kežmarok,“ ukončil športový manažér Šarišanov.

Mužský hokej sa v Prešove udržal, a tak v nasledujúcej sezóne bude mať naše tretie najväčšie mesto zastúpenie vo všetkých vekových kategóriách.

Téme sa vo večerných Góloch – bodoch – sekundách venoval redaktor RTVS Patrik Liščinský:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport