Na hlavný obsah

Košická detská nemocnica ruší objednaných pacientov. Stále sa nedohodla s VšZP

Detským pacientom poskytnú len neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Košická detská nemocnica ruší objednaných pacientov. Stále sa nedohodla s VšZP
Detská fakultná nemocnica Košice. Foto: RTVS

Detská fakultná nemocnica (DFN) Košice sa stále nedohodla so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Znamená to, že od soboty (1. 7.) nemocnica neposkytuje poistencom tejto poisťovne plánovanú ústavnú ani ambulantnú zdravotnú starostlivosť.

Detským pacientom poskytnú len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Nemocnica už zrušila pondelkové (3. 7.) termíny objednaných pacientov.

„Všetkých pacientov, ktorí prídu do DFN s akútnymi ťažkosťami, neodkladne ošetria v plnom rozsahu tak, ako doteraz. A plánovanú zdravotnú starostlivosť, bohužiaľ, musíme odkláňať,“ priblížil riaditeľ DFN Košice Andrej Koman.

„Poznanie toho, že najbližšie pracovisko kompetentné v plnom rozsahu je v Banskej Bystrici, respektíve v Bratislave, je veľmi smutné. Ale to už je vecou Všeobecnej zdravotnej poisťovne,“ dodal.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Ondrej Behún:

DFN je otvorená rokovaniam

Riaditeľ nemocnice tvrdí, že návrh, ktorý dostali od VšZP v piatok (30. 6.), nerešpektoval v plnej miere rozhodnutie arbitrážneho úradu, ktorým je Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Stále však majú ochotu rokovať.

„Dnes som bol na ambulancii. Nikto nebol taký, kto by mal odmietnutú zdravotnú starostlivosť, ak mu môžeme poskytnúť neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Keďže plánované výkony sa v sobotu nerobia, je úplne logické, že dnes neboli takíto pacienti,“ povedal Koman.

„Volali sme dnes pacientom s tým, že plánovaná starostlivosť v pondelok na ambulanciách sa odkladá a majú osloviť VšZP o určenie najbližšieho vhodného poskytovateľa v zmysle zákona,“ doplnil. Zároveň vyzval rodičov, aby sa s dôverou obracali na DFN, kde ich deti s akútnymi ťažkosťami neodkladne ošetria v plnom rozsahu tak ako doteraz.

Podľa riaditeľa nemocnice ÚDZS vo svojom stanovisku skonštatoval, že požiadavka DFN vo výške 753-tisíc eur mesačne je oprávnená. ÚDZS však podľa jeho slov súčasne chápe nedostatok finančných zdrojov VšZP.

„Preto odporúčal uzavrieť dodatok do 30. septembra 2023 a podľa výsledkov auditu VšZP a DFN urobí záverečné rozhodnutie. Suma 635-tisíc eur, ktorú VšZP a ÚDZS akceptovali, nepokrýva ani neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Napriek tomu chápeme a rešpektujeme stanovisko ÚDZS,“ povedal Koman s tým, že v piatok o 18.54 h dostali od VšZP e-mail s dodatkom, ktorý však rozhodnutie arbitrážneho úradu nerešpektoval v plnej miere.

„Je to ponuka, ktorú schválil ÚDZS, avšak tie taxatívne limity do 30. septembra 2023 sa tam nenaplnili,“ dodal Koman.

Rezort to považuje za neakceptovateľné

Ministerstvo zdravotníctva považuje za neakceptovateľné, že VšZP ešte neuzavrela zmluvný vzťah s DFN Košice. Pre vedenie ministerstva je absolútnou prioritou, aby sa zabezpečila plnohodnotná zdravotná starostlivosť pre všetkých detských pacientov. Uviedla to hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

Priblížila, že minister zdravotníctva Michal Palkovič v uplynulých dňoch absolvoval niekoľko rokovaní s cieľom vyriešiť aktuálnu situáciu v DFN Košice a hroziace obmedzenie plánovanej zdravotnej starostlivosti pre poistencov štátnej zdravotnej poisťovne. „Naposledy sa takéto stretnutie s manažmentom VšZP uskutočnilo vo štvrtok (29. 6.),“ podotkla.

Minister podľa jej slov ešte počas týždňa uviedol, že očakáva od manažmentu VšZP, že svojim detským poistencom zabezpečí poskytovanie plánovanej zdravotnej starostlivosti v DFN Košice aj po 1. júli.

„V opačnom prípade to bude považovať za zásadné zlyhanie vedenia poisťovne,“ dodala Lániková s tým, že viac informácií bude môcť ministerstvo poskytnúť začiatkom budúceho týždňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny