Na hlavný obsah

Ľudia sa s diviakmi stále častejšie stretávajú v uliciach miest. Problém predstavujú naprieč európskymi metropolami

Do mesta ich láka najmä ľahko dostupná potrava.

Ľudia sa s diviakmi stále častejšie stretávajú v uliciach miest. Problém predstavujú naprieč európskymi metropolami
Na ilustračnej snímke diviak. Foto: RTVS

Ľudia sa s diviakmi stále častejšie stretávajú v uliciach miest. Problém predstavujú naprieč európskymi metropolami, Bratislavu nevynímajúc. Mestská polícia od začiatku júna preverovala viac ako 30 oznamov od obyvateľov. Najmä z Nového mesta, Kramárov, Karlovej Vsi, Dúbravky a Rače.

Do mesta láka diviaky najmä ľahko dostupná potrava. Napríklad smetné nádoby, alebo ovocie v záhradách.

Téme premnožených diviakov sa venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

“Najväčším problémom v Bratislave sú záhradkárske oblasti. Mnohé záhrady sú opustené, zarastené. Diviaky tu nachádzajú nie len úkryt, ale aj obrovské množstvo potravy,“ uviedol riaditeľ mestských lesov Marek Páva. Iba za minulý rok odlovili v Bratislavských Mestských lesoch 450 diviakov.

“Druhým veľmi dôležitým bodom je, aby sa opustené záhrady začali udržiavať. Toto je problém, ktorý sa rieši veľmi ťažko, lebo tí majitelia sú často nezastihnuteľní,“ dodal Páva.

Aj z miesta, neďaleko nemocnice na Kramároch boli hlásené diviaky. Rovnako sú hlásené v Rači, alebo Krasňanoch.

“V Bratislave to funguje tak, že sú poverení dvaja súkromní veterinári, ktorí majú snahu pomôcť. Vlastnia odchytové klietky na diviakov a uspávacie pušky. Takto od septembra minulého roku bolo odchytených 61 kusov diviačej zvery v Bratislave,“ spresnil riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava mesto Miloš Mašlej.

Na ruch si dokážu zvyknúť

Zástupca poľovníckej komory vysvetľuje, že pre diviaky je mesto bezpečnou zónou, na ruch ktorej si dokážu bez problémov zvyknúť.

“Táto diviačia zver je lovená intenzívne, za tri roky sme ulovili vyše 250-tisíc diviakov. To sme v minulosti ulovili za päť, šesť rokov. Ten tlak poľovnícky je obrovský. Diviak to cíti a vyhľadáva pre neho komfortné prostredie toho mesta,“ ozrejmil podpredseda Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.

V prvom rade je podľa odborníka dôležité neprikrmovať v meste žiadne zvieratá. Kvalitne baliť biologický odpad, aby smetné nádoby zvieratá nepriťahovali. V prípade, že ľudia chodia von večer alebo skoro ráno, tam kde vedia, že sa už diviaky vyskytli, tak by mali dať o sebe vedieť hlukom.

“Veľmi dôležité je, aby pri venčení psov tieto psíky nebehali voľne. Ak je pes na vôdzke tak je malá pravdepodobnosť, že zabehne do krovia. Diviačica, ktorá tam má mláďatá, to vyhodnotí ako útok a zaútočí na psa,“ dodal Kaššák.

V prípade stretu s diviakom je potrebné sa k zvieraťu nepribližovať a zavolať Mestskej polícii na číslo 159.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko