Na hlavný obsah

Moskva sa opäť stala terčom útoku ukrajinských dronov, dočasne museli odstaviť aj letisko

Drony poškodili dve budovy.

Moskva sa opäť stala terčom útoku ukrajinských dronov, dočasne museli odstaviť aj letisko
Ilustračná snímka - poškodená budova po útoku dronom v Moskve v pondelok 24. júla 2023. Foto: TASR/AP

Moskva sa v sobotu (30. 7.) skoro ráno stala terčom útoku ukrajinských bezpilotných lietadiel, oznámili ruské úrady. Jeden dron zasiahol výškovú budovu v komerčnom centre, podľa doterajších informácií utrpel zranenia jeden príslušník stráženia.

Na moskovskom letisku Vnukovo krátko zastavili prevádzku. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že sa podarilo zneškodniť tri bezpilotné lietadlá. Kyjev tvrdenia o útoku nekomentoval, uviedla agentúra Reuters.

„Dnes v noci zaútočili ukrajinské bezpilotné lietadlá. Ľahko poškodili fasády dvoch výškových administratívnych budov,“ uviedol na telegrame moskovský starosta Sergej Sobjanin. Dodal, že pri útoku nikto nezomrel.

Agentúra TASS odvolaním sa na vyhlásenie záchrannej služby informovala, že bol zranený jeden strážca. Z budovy zasiahnutého komplexu sa začali evakuovať ľudia.

Ministerstvo obrany uviedlo, že pri Moskve zaútočili tri bezpilotné lietadlá, jeden zostrelila protivzdušná obrana nad Odincovom v blízkosti ruskej metropoly, ďalšie dva boli podľa TASS „zneškodnené prostriedkami rádioelektronického boja“ nad hlavným mestom.

Ruská metropola sa v posledných mesiacoch stala opakovane terčom dronov. Koncom mája zasiahli bezpilotné lietadlá aj niektoré z najprestížnejších moskovských častí vrátane Leninského prospektu alebo západnej Moskvy, kde sídli ruská elita vrátane prezidenta Vladimira Putina.

Rusko hovorí o terorizme

Predstavitelia ruskej vlády vinia z útokov Ukrajinu a hovoria o „medzinárodnom terorizme“. Kyjev oficiálne nekomentuje útoky na ruskú metropolu, ktorá sa nachádza zhruba 500 kilometrov od ukrajinských hraníc.

Ohľadom útoku na Moskvu z minulého týždňa, pri ktorom jeden dron zasiahol výškovú budovu obchodného strediska, však nemenované zdroje z ukrajinských bezpečnostných kruhov povedali agentúre AFP, že za činom stojí ukrajinská vojenská rozviedka. Rusko v pondelok (24. 7.) vyhlásilo, že naň tvrdo odpovie.

Ukrajinský vicepremiér pre inovácie a digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov po pondelkovom útoku oznámil, že ďalšie podobné zásahy sa budú opakovať. Fedorov má v ukrajinskej vláde na starosti okrem iného kampaň na vyvíjanie a výrobu dronov s názvom Army of drones (Armáda dronov).

Tieto útoky prichádzajú niekoľko týždňov po začatí ukrajinskej protiofenzívy zameranej na znovudobytie území obsadených Ruskom. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v minulých dňoch uviedol, že útoky bezpilotných lietadiel by „neboli možné bez pomoci, ktorú kyjevskému režimu poskytli Spojené štáty a ich spojenci z NATO“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet