Na hlavný obsah

Na hamburskom letisku narušili prevádzku klimatickí aktivisti. Žiadne lietadlo nemohlo pristáť ani odštartovať

Meškanie letov hlásilo aj letisko v Düsseldorfe.

Na hamburskom letisku narušili prevádzku klimatickí aktivisti. Žiadne lietadlo nemohlo pristáť ani odštartovať
Policajti a zamestnanci letiska stoja okolo aktivistov zo skupiny Posledná generácia. Foto: TASR/AP

Klimatické protesty narušili vo štvrtok (13. 7.) ráno prevádzku na dvoch nemeckých letiskách. Na letisku v Hamburgu museli dokonca pozastaviť všetku dopravu v čase, keď sú letiská vyťažené v dôsledku letných prázdnin. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prevádzku letiska v Hamburgu na severe Nemecka pozastavili od 6.10 h. Niekoľko ľudí sa totiž bez povolenia pohybovalo v blízkosti odletovej a príletovej zóny letiska, čo viedlo aj k policajnej operácii.

Letisko neskôr oznámilo, že viacerí aktivisti sa prilepili k zemi v bezprostrednej blízkosti pristávacích dráh. Žiadne lietadlo nemohlo preto dosiaľ pristáť ani odštartovať. Zatiaľ zrušili asi desať letov, ďalšie odvolania alebo presmerovania letov nie sú vylúčené, informovala agentúra DPA.

Hamburské letisko malo na štvrtok naplánovaných približne 330 odletov a príletov s celkovo asi 50 000 pasažiermi. Meškanie letov hlásilo aj letisko v Düsseldorfe na západe Nemecka, pretože sa po areáli pohybovali ľudia bez povolenia.

Environmentálna skupina Posledná generácia (Letzte Generation), ktorej členovia sa v Nemecku pri protestoch často lepia k cestám či asfaltovým plochám na letiskách, zverejnila na twitteri video demonštrantov sediacich na asfalte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet