Na hlavný obsah

Na Slovensku máme nedostatok učiteľov. Najviac ich chýba na západe krajiny

V uplynulom polroku hľadali školy viac ako päťtisíc učiteľov.

Na Slovensku máme nedostatok učiteľov. Najviac ich chýba na západe krajiny
Ilustračná snímka učiteľa v triede. Foto: RTVS

Na Slovensku máme nedostatok učiteľov. Najviac ich chýba na západe krajiny. Tvrdí to ministerstvo školstva. V uplynulom polroku hľadali školy na celom Slovensku viac ako päťtisíc učiteľov.

Najmenej učiteľov je v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Na východnom Slovensku problém s nedostatkom učiteľov nehlásia. Pozreli sme sa do viacerých miest. Školy v Bardejove i Sabinove učiteľov nehľadajú. Majú plné stavy na všetky predmety.

„Nepociťujeme nedostatok a keďže sú to právne subjekty s vlastnou právnou subjektivitou naše základné školy, tak oni si vedia riešiť personálne otázky. My nemáme problém,“ uviedol primátor Sabinova Michal Repaský. „Evidujeme niekoľko žiadostí o prijatie do pracovného pomeru na tieto miesta, ktoré v danej situácii nevieme uspokojiť,“ povedal hovorca mesta Bardejov Štefan Hij.

Viaceré školy by však vedeli prijať viac angličtinárov, matematikárov, ale aj informatikov a fyzikárov. Kým v Prešove sa na jedno miesto dejepisára hlási aj 20 záujemcov, na post učiteľa fyziky len jeden či dvaja. Na základných školách v Prešove sa už začali výberové konania.

„Matematika a chémia, čo je už dlhší problém, to sú učitelia. Kvalifikovaní učitelia pre vyučovanie IT techniky,“ dodal viceprimátor Prešova Peter Krajňák. V Košiciach je situácia podobná.

Nedostatku učiteľov na slovenských školách sa venovali redaktori RTVS Nikoleta Ferková, Miroslav Lyko a Marek Pivoluska:

Chýbajú aj nepedagogickí zamestnanci

Aj na banskobystrickej Základnej škole Moskovská hľadajú napríklad učiteľov matematiky, fyziky či informatiky.

„Každý rok ich hľadáme, buď sa nám prihlásia, že sú nekvalifikovaní, že inžinieri sa zaujímajú o túto profesiu. Akonáhle im povieme, že si musia urobiť pedagogické minimum, tak ten záujem sa vytratí,“ priblížila riaditeľka ZŠ Moskovská v Banskej Bystrici Marta Melicherová.

Na škole majú problém zohnať aj učiteľov prvého stupňa, vychovávateľov či nepedagogických zamestnancov. Na gymnáziách v Banskobystrickom kraji chýbajú najmä učitelia prírodovedných predmetov.

„Ako je matematika, fyzika, biológia, chémia či IT. Školy sa snažia s touto situáciou intenzívne vysporiadať, oslovujú vysoké školy a žiadajú si učiteľov. Dostanú odpoveď, že najbližšie tri roky žiaden absolvent s takouto kvalifikáciou nebude,“ uviedla referentka odboru školstva Banskobystrického samosprávneho kraja Judita Droppová.

Vysoký dopyt po učiteľoch evidujú za prvý polrok tohto roka aj na pracovnom portáli Profesia. „Spomedzi ponúk, ktoré vyžadovali vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, bolo suverénne najviac – až 40 percent v oblasti školstva a vzdelávania. Konkrétne bol dopyt po 5 300 učiteľoch a učiteľkách,“ priblížila hovorkyňa portálu Profesia.sk Ľubica Melcerová.

„Situácia je natoľko alarmujúca, že keď aktuálni pedagógovia odídu do dôchodku, nevieme si predstaviť, kto bude na školách učiť,“ dodala Droppová.

V Nitre chýbajú učitelia matematiky

Na troch mestských základných školách v Nitre zase chýbajú učitelia matematiky. „Matematikárov zháňame rôznym spôsobom, oslovili sme napríklad učiteľov, ktorí učia v školách v okolí Nitry. Podarilo sa nám zohnať jedného matematikára takýmto spôsobom,“ vysvetlil hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Na odborné predmety hľadajú pedagógov na strojníckej priemyslovke. Za dvoch učiteľov, ktorí odišli na dôchodok, zatiaľ nemajú náhradu. Výberové konanie majú vypísané od apríla.

„Nikto naň nereagoval. V prípade absolventa nevieme konkurovať platom. Tam je ten rozdiel oproti priemyslu vypuklý,“ uviedol riaditeľ Strednej priemyselnej školy strojníckej a elektrotechnickej v Nitre Jozef Gerhát.

V súčasnosti je na portáli edujobs.sk aktívnych viac ako 2 070 pracovných ponúk, dopyt teda pretrváva naďalej. Na inzeráty pritom zareaguje len pár ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko