Na hlavný obsah

Školská dochádzka bude povinnosťou aj pre deti z cudziny. Školy budú mať na prípravu celý budúci rok

Povinnosť platí od školského roka 2024/2025.

Školská dochádzka bude povinnosťou aj pre deti z cudziny. Školy budú mať na prípravu celý budúci rok
Ilustračná snímka – deti. Foto: RTVS

Povinnú školskú dochádzku pre deti odídencov z Ukrajiny, ako aj pre iné deti z cudziny, zavedie Slovensko od školského roku 2024/2025. Na budúci rok tak ešte povinnosť navštevovať školu mať nebudú, podľa ministerstva školstva sa na jej zavedenie treba ešte pripraviť.

Základnú školu (ZŠ) Na hôrke v Nitre navštevuje 500 detí, 70 z nich pochádza z Ukrajiny. Škola ich začala prijímať hneď, ako po vypuknutí konfliktu začali na Slovensko prúdiť odídenci.

Začleňovaniu cudzincov do slovenského vzdelávacieho systému sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

„Ja na som Slovensku od minulého mája – už viac ako rok. V škole sú učitelia viac takí dobrí a veselejší. Najťažšia časť školy bola, že som vôbec nevedel literatúru slovenskú a všetko som stihol zvládnuť za tento rok,“ opísal Volodymyr, ukrajinský žiak žijúci v Nitre.

„V škole som šesť alebo sedem mesiacov. Pre mňa je to veľmi dobré a slovenské školy sú najlepšie,“ konštatoval ukrajinský žiak Nazar.

„Mysleli sme si, že príde nejakých 20 až 25 detí, ale prišlo, zapísali sme vtedy 80 detí do základnej školy. Keďže ich bolo veľmi veľa, tak sme ich zaraďovali priamo do kolektívov, kde sa veľmi dobre adaptovali,“ podotkla Dana Halajová, riaditeľka ZŠ Na hôrke, Nitra.

Slovenskí žiaci opísali, že sa ich ukrajinským spolužiakom na hodinách darí a chovajú sa k nim dobre. Pochvaľujú si kolektív a hovoria, že sú dobrí kamaráti.

Tisícky detí mimo vzdelávacieho systému

Na Slovensku tento školský rok navštevuje školu asi 10,5-tisíca detí z Ukrajiny, avšak podľa odhadov je ďalších asi päť- až osemtisíc detí stále mimo vzdelávacieho systému. „Oni sú niekde v nejakých komunitách, nie sú medzi svojimi rovesníkmi, čiže do budúcna by toto mohlo robiť problémy,“ skonštatovala riaditeľka Halajová.

Ministerstvo školstva preto avizuje pre najbližší školský rok posilnenie vyučovania slovenčiny pre deti cudzincov priamo počas vyučovania a zapojenie detí do voľnočasových aktivít. Povinná školská dochádzka by pre ne mala platiť o rok neskôr.

„Štát má dokonca aj nejaké záväzky sa o tieto deti postarať, ale zároveň musí mať nejaký realistický a uskutočniteľný plán. Školy neboli pripravene v roku 2023/2024 tú povinnosť ešte zvládnuť. Ale od roku 2024 budeme dávať, samozrejme o tom rozhodne nová vláda, budeme dávať odporúčanie, aby to išlo týmto smerom,“ dodal minister školstva Daniel Bútora.

Dovtedy by sa mali školy na prípadný vyšší nápor žiakov z cudziny aj kapacitne pripraviť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko