Na hlavný obsah

Odborári naďalej nesúhlasia s treťou hodinou telesnej. Vyzvali prezidentku, aby sa obrátila na Ústavný súd

Chcú aby sa účinnosť zákona pozastavila.

Odborári naďalej nesúhlasia s treťou hodinou telesnej. Vyzvali prezidentku, aby sa obrátila na Ústavný súd
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Odborový zväz školstva negatívne vníma prijatie novely školského zákona, ktorým sa zavádza tretia hodina telesnej výchovy (TV) v základných školách.

Spoločne s prezidentom Zväzu školských asociácií a združení Pavelom Sadloňom a prezidentkou Združenia základných škôl Slovenska Evou Horníkovou vyzývajú prezidentku SR, vládu a poslancov, ktorí zákon nepodporili, aby podali návrh na Ústavný súd (ÚS) SR.

Návrh má spočívať v nesúlade schváleného zákona s Ústavou SR. Zároveň chcú, aby požiadali o pozastavenie účinnosti zákona. Informoval o tom predseda školských odborárov Pavel Ondek.

Šéf školských odborárov uviedol, že poslanci parlamentu nielenže nerešpektovali pripomienky prezidentky SR a prelomili jej veto, ale nerešpektovali ani odporúčania Štátnej školskej inšpekcie, ministerstva školstva, školských odborárov a ostatných stavovských a profesijných organizácií.

„Za najväčší nedostatok tohto zákona považujeme jeho nesystémovosť a krátky čas na uvedenie zákona do praxe. Školy nedisponujú kapacitami na plnohodnotné zabezpečenie vyučovania takéhoto rozsahu hodín TV. Tým sa ovplyvní tvorba rozvrhu, pretože hodiny telesnej a športovej výchovy budú musieť byť aj v popoludňajších hodinách. To bude mať dosah na mimoškolskú záujmovú činnosť,“ uviedol Ondek.

Ako doplnil, školy zároveň nedisponujú dostatočným počtom kvalifikovaných učiteľov telesnej a športovej výchovy.

Ohrozí to počet hodín iných predmetov

Zavedenie tretej hodiny telocviku zníži podľa neho počet hodín iných vyučovacích predmetov, čo bude mať za následok zníženie úrovne vzdelávania v daných predmetoch. Odborový zväz školstva podporuje myšlienku, ktorej cieľom je zvýšiť fyzickú zdatnosť detí a boj proti obezite, nie však krokmi, ktoré sa majú realizovať v krátkom čase a bez adekvátnej podpory.

„Považujeme za neprijateľné, aby žiaci cvičili na chodbách, ako to bolo mnohokrát prezentované predkladateľmi zákona. Zároveň považujeme za neprijateľné, aby TV vyučovali pedagogickí zamestnanci bez potrebnej kvalifikácie. To môže viesť k ohrozeniu bezpečnosti samotných žiakov,“ spresnil šéf školských odborárov.

Bezpečnosť žiakov bude podľa jeho slov ohrozená aj v prípade, ak budú telocvične preplnené množstvom žiakov, ktorí sa budú musieť podeliť o nedostatočné priestory na cvičenie so svojimi spolužiakmi. Zákon považujú odborári za diskriminačný, pretože sa nevzťahuje na všetkých žiakov.

Zákon má niekoľko výnimiek. Nevzťahuje sa na školy s menej ako piatimi triedami, školy bez telocviční a cirkevné školy. Výnimku zo zákona tvoria aj žiaci štvrtého ročníka. „Ak poslanci bojujú proti obezite detí a ide im o to, aby mali viac pohybu, tak sa tu natíska otázka, prečo sa mnohé deti z tohto zámeru vynechali,“ dodal Ondek.

Tretia hodina TV na základných školách sa zavedie od 1. septembra. Poslanci Národnej rady SR v stredu (21. 6.) opätovne schválili novelu školského zákona, pričom odmietli pripomienky prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá legislatívu vetovala.

Navrhovala posunúť jej účinnosť na rok 2025. Účinnosť sa posúva len pre tie školy, ktoré nemajú prístup k telocvični, a pre štvrtý ročník cirkevných škôl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko