Na hlavný obsah

Najdlhšie slúžiaci holandský premiér Rutte navštívil kráľa Viliama Alexandra, odovzdal mu svoju demisiu

Panovník prerušil rodinnú dovolenku.

Najdlhšie slúžiaci holandský premiér Rutte navštívil kráľa Viliama Alexandra, odovzdal mu svoju demisiu
Na archívnej snímke z 3. júla 2023 Mark Rutte. Foto: TASR/AP

Najdlhšie slúžiaci holandský premiér Mark Rutte v sobotu (8. 7.) navštívil kráľa Viliama Alexandra, aby mu odovzdal svoju demisiu. Panovník po Rutteho oznámení z piatka (7. 7.) večera o rozpade vládnej koalície prerušil rodinnú dovolenku v Grécku a vrátil sa naspäť do Holandska, informuje agentúra AP.

Dôvodom pádu vlády zloženej zo štyroch strán boli zrejme neprekonateľné nezhody v otázke sprísňovania pravidiel azylovej politiky. Rutte, ktorý chcel obmedziť počet cudzincov prichádzajúcich do krajiny, už v piatok avizoval, že svoju demisiu v sobotu predloží panovníkovi v písomnej podobe a vysvetlí mu okolnosti súčasnej politickej krízy.

Po sobotňajšom stretnutí v kráľovskom paláci v Haagu, ktoré trvalo niečo vyše hodiny, odchádzajúci premiér odmietol odpovedať na otázky novinárov s vysvetlením, že išlo o súkromnú schôdzku.

Podaním demisie sa otvorila cesta k predčasným parlamentným voľbám, ktoré by sa mali v Holandsku uskutočniť na jeseň tohto roku. Predpokladá sa, že téma migrácie bude dominovať aj v predvolebnej kampani, ktorá sa už prakticky odštartovala premiérovým piatkovým oznámením o páde vlády.

Rutteho, teraz už dočasná vláda bude viesť krajinu až do vytvorenia novej koalície, ktorá vzíde z jesenných volieb. Nebude však už prijímať žiadne zásadné rozhodnutia ani zákony.
Verejnoprávna holandská televízia NOS informovala, že voľby sa pravdepodobne uskutočnia v polovici novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet