Na hlavný obsah

Niger dostal od spoločenstva západoafrických štátov ultimátum na návrat prezidenta do funkcie

Inak nevylučujú použitie sily.

Niger dostal od spoločenstva západoafrických štátov ultimátum na návrat prezidenta do funkcie
Hustý čierny dym stúpa zo sídla vládnucej strany počas demonštrácie v nigerskom hlavnom meste Niamey. Foto: TASR/AP

Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) v reakcii na puč prerušilo vzťahy s Nigerom a schválilo použitie sily, ak zvrhnutého prezidenta Mohameda Bazouma do týždňa nevrátia do funkcie, píše agentúra AP.

Agentúra AFP rozhodnutie označuje za týždňové ultimátum pre vojenskú juntu. Zoskupenie o tom rozhodlo na mimoriadne zvolanom samite v nigérijskej Abuji.

ECOWAS vyzýva Niger na okamžité obnovenie ústavného poriadku a prerušuje všetky obchodné transakcie medzi členskými štátmi a Nigerom. Na vodcu vojenského prevratu uvalilo sankcie a cestovné obmedzenia.

V Nigeri po vojenskom puči v piatok (28. 7.) prevzal moc výbor vedený generálom Abdourahamanom Tianim, ktorý zvrhol demokraticky zvoleného prezidenta Bazouma, ktorý Nigeru vládol od apríla 2021. Históriu krajiny sprevádzajú od získania nezávislosti od Francúzska v roku 1960 štátne prevraty a početné pokusy o puč.

Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell v sobotu (29. 7.) oznámil, že Európska únia kvôli prevratu pozastavila finančnú podporu a bezpečnostnú spoluprácu s Nigerom.

Rozvojovú a ďalšiu finančnú pomoc Nigeru v sobotu pozastavil tiež Paríž. V nedeľu (30. 7.) dav stúpencov junty v hlavnom meste Niamey zaútočil na francúzsku ambasádu, mnohí účastníci akcie skandovali proruské heslá a mávali ruskými vlajkami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet