Na hlavný obsah

Obciam hrozia extrémne výkyvy počasia. Mnohé z nich pocítia nepríjemné následky

Pomôcť by im mohli ekologické opatrenia.

Obciam hrozia extrémne výkyvy počasia. Mnohé z nich pocítia nepríjemné následky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obce by sa mali pripraviť na extrémne výkyvy počasia. Odborníci varujú, že inak mnohé z nich pocítia nepríjemné následky. Pomôcť by mohli nové výzvy aj ekologické opatrenia.

Juh a západ Slovenska ohrozujú najmä extréme horúčavy. Ak sa k tomu pridá ľudská nedbanlivosť, hrozia požiare. Hasič Pavol Skýpala z Poltára nabáda ľudí na opatrnosť.

„Keď vypaľujú doma nejaké trávy, strniská, aby dávali pozor, aby sa požiar nerozšíril. V týchto extrémnych horúčavách, sú vlastne extrémne suchoty a vtedy sa požiar rýchlo šíri a vznikajú veľké škody či už na majetku, na poliach, alebo aj na domoch,“ uviedol Skýpala.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovali redaktorka Nikoleta Ferková a redaktor Radovan Kondrlík:

Na veľké riziká upozorňuje v analýze Inštitút environmentálnej politiky (IEP). Nazval ju jednoducho – Vedúci! Horia obce! Samosprávy musia podľa nej zohľadňovať zmeny klímy.

„Vyzývame nato, aby si pripravovali adaptačné stratégie, aby ich potom včlenili do územných plánov. Aby sme budovali do budúcna mestá, ktoré sú už odolnejšie. Aby sme si nevytvárali ďalšie problémy, že budeme mať stále viac a viac betónu, a potom prídu ešte väčšie horúčavy,“ vysvetlil riaditeľ IEP Ján Dráb.

Najväčšmi ohrozené

Medzi obce, ktorým hrozí najväčšie nebezpečenstvo z horúčav, patria aj Tomášovce v okrese Lučenec. „Bude sa musieť aj v rámci štátneho rozpočtu vyčleňovať oveľa väčší balík peňazí a riešiť to plošne. Jedna samotná obec vytrhnutá z kontextu toto nevyrieši,“ povedal starosta Tomášoviec Ján Mičuda.

Inštitút vyhodnotil i to, ktorým obciam hrozia záplavy a veľké sucho. Týka sa to napríklad Slanca na východnom Slovensku.

„Slanec ako taký nemá úplne problémy so samotnou vodou, ale je tu taký druhotný problém, a to sú zosuvy a voda to, samozrejme, môže spôsobiť. Potrebujeme odvádzať povrchové vody, aby terén nenasakoval a mohol by sa odtrhnúť,“ spresnil starosta obce Slanec Jozef Bela.

Obciam môžu pomôcť v boji so zmenou klímy peniaze z rôznych výziev. Napríklad na vodozádržné opatrenia by malo ísť z nových eurofondov asi 120 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko