Na hlavný obsah

Obnova schátraného hradu Slanec pokračuje. Práce komplikuje ťažko dostupný terén, turistov však láka už aj teraz

Vďaka projektu Ľudia a hrady je tu zamestnaných 16 ľudí.

Obnova schátraného hradu Slanec pokračuje. Práce komplikuje ťažko dostupný terén, turistov však láka už aj teraz
Na snímke hrad Slanec. Foto: RTVS

Obnova schátraného gotického hradu Slanec neďaleko Košíc pokračuje aj počas tohto leta. V rámci podpory zamestnanosti ľudí z marginalizovaných komunít pracuje na hrade 16 ľudí.

Hrad bol prvýkrát zničený v roku 1679 počas povstania Imricha Tokoliho. V 19. storočí dal gróf Forgáč zrekonštruovať vežu. Neskôr začala chátrať a v roku 1945 aj vyhorela. Pamiatku sa snažia posledné roky obnoviť.

Obnove hradu sa venovala redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská:

„V tomto roku na hrade Slanec sme začali so stabilizáciou krákorcov na múre paláca z východnej strany – toto sa už podarilo, čiže koruna je zastabilizovaná. Ďalej sme išli do veže – Neboj sa – sme začali medzi tretím a štvrtým podlažím realizovať schodište takzvaného mlynárskeho typu, čaká nás ešte vstupné schodište,“ uviedol starosta obce Slanec Jozef Béla.

Turistov láka už aj teraz. Do veže Neboj sa však pustia iba tých, ktorí strach z výšok ozaj nemajú. „Pustil som malého chlapca aj s otcom, lebo otec mu povedal, že sú tam draci. Zišiel dole a povedal, že žiadny draci tam nie sú, sklamaný bol,“ povedal koordinátor prác na hrade Slanec František Vatraľ.

Materiál donedávna nosili ručne

Práce komplikuje ťažko dostupný terén. Stavebný materiál na hrad donedávna nosili ručne.

„Materiál máme už dole pripravený v lese, dva tri roky sa tam pripravovalo a teraz sa vynáša hore. Máme požičaný stroj. Treba nám veľa kameňa a piesku čím viac nanosiť teraz,“ uviedol Vatraľ.

Vďaka projektu ministerstva kultúry Ľudia a hrady je tu zamestnaných 16 ľudí. Tretí rok po sebe na hrade pracuje aj Dušan Šenky.

„Šesť mesiacov, inak som bol na podpore. Mám tú robotu rád. S kameňom so všetkým to viem a mňa to baví. Keby ma to nebavilo, tak tu nerobím. Ten múr sa napája – tak pôjde, potom zozadu pôjde, ten tiež sa napája, potom zvrchu pôjde – tak ako ten múr bol, tak tak musí aj byť,“ dodal pracovník na hrade Slanec Dušan Šenky.

V auguste sa na hrade chystá aj murársky workshop.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny