Na hlavný obsah

Od júla môžu dostávať dôchodcovia dvojnásobný príspevok na rekondičné pobyty. Peniaze im však nemá kto dať

Seniori sa vyššej dotácie domáhajú priamo v kúpeľoch.

Od júla môžu dostávať dôchodcovia dvojnásobný príspevok na rekondičné pobyty. Peniaze im však nemá kto dať
Ilustračná snímka dôchodcu. Foto: RTVS

Od júla môžu dostávať dôchodcovia dvojnásobný príspevok na rekondičné pobyty. Zákon schválili poslanci. Seniori sa vyššej dotácie domáhajú priamo v kúpeľoch. Peniaze im však nemá kto dať.

Štát doteraz seniorom prispieval na rekondičné pobyty 50 eurami. Od júla môžu dôchodcovia podľa schválenej zmeny dostávať najviac 100 eur. Navýšenie ale v rozpočte nie je.

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) hovorí, že ministerstvo práce im ponúklo dve riešenia, buď ostanú rekreačné pobyty tento rok 50 eurové, alebo do kúpeľov pôjde len polovica z nich. „Rozdali sme poukazy tým, ktorí tam majú ísť a teraz by som ich musel stiahnuť a povedať, že polovička z nich nepôjde. Komu z tých ľudí teraz povieme, tak ty nepôjdeš, lebo si nie že nezaslúžiš, ale nemáme to kryté finančne?“ pýta sa predseda JDS Michal Kotian.

„Dôchodcovia sa na nás obracajú a sú veľmi nahnevaní a hluční na našich zamestnancov, že prečo im to neakceptujú a prečo im nezapočítajú 100 eurový poukaz, čo jednoducho nie je možné,“ povedal riaditeľ Kúpeľov Číž Michal Fajín.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

Alternatívy ministerstva práce

Zamestnanci kúpeľov dôchodcov v takýchto situáciách odkazujú na ministerstvo práce. „V rámci rokovaní sa snažíme nájsť spoločné riešenie, ako postupovať v súvislosti s predmetnou novelou zákona,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu práce Kristína Korenková.

Seniorom sa ani jedna alternatíva, ktorú im rezort práce ponúka nepozdáva. Naďalej žiadajú o zvýšenie dotácie, aby každému, kto poukaz má, mohli doplatiť do 100 eur. Podľa našich informácií sa tak tento rok nestane. „Rozpočet na tieto dotácie sa stanovil ešte v roku 2022, to znamená dávno pred prijatím novely zákona o dotáciách,“ dodala Korenková.

Kúpele tento rok pre zdražovanie pociťujú nižší záujem dôchodcov o kúpeľné pobyty. „Bohužiaľ, museli sme pretaviť všetky náklady, ktoré sa zvýšili, do cien. Tým pádom aj pri doplatkoch, ktoré sú či už 50 alebo 100 eur, bohužiaľ, sú tie ceny pre seniorov veľmi vysoké,“ priblížil Fajín. Dodal, že náklady zariadení stúpli od 200 do 400 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika