Na hlavný obsah

Desaťtisíce invalidných dôchodcov by si od augusta mohli prilepšiť

Novela zákona rozširuje okruh ochorení, ktoré znemožňujú ľuďom pracovať.

Desaťtisíce invalidných dôchodcov by si od augusta mohli prilepšiť
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: RTVS

Približne 21-tisíc poberateľov invalidných dôchodcov si prilepší. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení. Platiť začne od augusta a rozširuje okruh ochorení, ktoré znemožňujú ľuďom pracovať. Pri niektorých diagnózach zvyšuje aj mieru invalidity.

Šesťdesiatnik Ján je na invalidnom dôchodku, pretože trpí bolesťami nôh. Mesačne dostáva 196 eur. Žije sám, často mu nemá kto vypomôcť. „Z takéhoto malého invalidného dôchodku sa nedá vyžiť. Veľa treba platiť za lieky a ostatné – domová daň, voda, elektrika,“ priblížil invalidný dôchodca Ján Križo.

Podobne je na tom aj Jozef Nociar, ktorý má poškodený zrak. Pri 45 percentnej invalidite musí mesačne vyžiť zo 198 eur. „Zamestnať sa je ťažko, keď je takáto doba. Takže som rád, že to takto chcú spraviť, že nám prehodnotia a troška nám zvýšia dôchodok,“ povedal.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

Sociálna poisťovňa bude od augusta prehodnocovať niektoré invalidné dôchodky. Časti invalidných dôchodcov tak po novom môžu posudkoví lekári priznať vyššiu mieru postihnutia. Okrem toho do zoznamov pribudnú aj nové ochorenia

„Môžeme povedať, že sa týka približne o 654 položiek a 141 ďalších položiek, pri ktorých došlo k zmenám. Pribudli nám dokonca dve nové kategórie v rámci posudzovania invalidného dôchodku. Jedna kategória sa týka zhubných nádorov a ďalšia kategória sa týka tzv. zriedkavých ochorení,“ priblížil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Niektorí dôchodcovia sa tak z kategórie „do 70 percent“ dostanú „nad 70 percent“ a získajú vyšší invalidný dôchodok. „Tam už hovoríme o mesačnom zvýšení invalidného dôchodku v priemere o 182 eur. Podľa predbežných odhadov vieme posúdiť, že sa zmena bude týkať približne 5 300 poberateľov invalidných dôchodkov do 70 percent. Tu môže dôjsť po prehodnotení k zvýšeniu o približne 22 eur mesačne,“ dodal hovorca Kontúr.

Komisárka zmeny víta

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím víta, že do zákona sa dostali aj ďalšie diagnózy. Na druhej strane ale tvrdí, že sa nevyriešila situácia s ľuďmi, ktorí majú niekoľko diagnóz.

„Ak ten pacient má viacej diagnóz, ale ani jedna nenapĺňa tú percentuálnu mieru pre invalidizáciu, tak jednoducho nemá nárok na invalidný dôchodok. Hoci kumulácii viacerých diagnóz ten človek nie je schopný pracovať,“ povedala komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

Sociálna poisťovňa predpokladá, že dokonca roka prehodnotí zdravotný stav približne štvrtiny poberateľov invalidného dôchodku. Na budúci rok to bude ďalšia polovica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika