Na hlavný obsah

Pred rokom vypukol najrozsiahlejší požiar v histórii Českej republiky v NP České Švajčiarsko. Zničil 1 060 hektárov lesa

Uhasiť sa ho podarilo až po 20 dňoch.

Pred rokom vypukol najrozsiahlejší požiar v histórii Českej republiky v NP České Švajčiarsko. Zničil 1 060 hektárov lesa
Požiar v Českom Švajčiarsku. Foto: RTVS

Presne pred rokom vypukol najrozsiahlejší požiar v histórii Českej republiky v Národnom parku České Švajčiarsko. Zničil 1 060 hektárov lesa. Zasahovali pri ňom tisíce hasičov a stovky kusov techniky. Uhasiť sa ho podarilo až po 20 dňoch. Ako požiar zmenil národný park, aké opatrenia boli prijaté a vrátili sa do obce turisti? Po roku na mieste činu zisťoval štáb RTVS.

„Horieť začalo v rokline Malinový důl,“ spresnil hovorca NP České Švajčiarsko Tomáš Salov.

Pod rozsah požiaru sa podpísali preskoky ohňa v korunách stromov, ale aj roky sucha a kôrovcová kalamita. Kritici vinili NP z nevyťaženého suchého dreva, požiar sa ale šíril i na holinách.

Výročiu požiaru sa venovala redaktorka RTVS Katarína Vítková:

“Množstvo paliva má vplyv na intenzitu požiaru. Ale analýzy vedcov ukázali, že na týchto holinách sa požiar šíril menej, ale rýchlejšie ako v oblastiach, kde niečo bolo,“ spresnil Salov.

v jednom mieste NP vidieť ostrú hranicu lesa. Na jednej strane je smreková monokultúra založená človekom, na druhej strane prírode blízky les. V oboch častiach horelo a obe časti sa s požiarom vysporiadali inak.

“Z toho vyplýva poučenie, že chod lesa by sme mali ovplyvňovať čo najmenej, ponechať čo najviac obnovnej činnosti na prírode a zasahovať do skladby lesa len tam, kde je to absolútne nevyhnutné, t. j. v tesnej blízkosti obcí,“ uviedol Salov.

Ťažko prístupný skalnatý terén vyžadoval aj nasadenie siedmich vrtuľníkov s bambivakmi. Na pomoc prileteli helikoptéry zo Slovenska, Poľska a lietadlá z Talianska a Švédska.

Evakuovali päť obcí

Pre požiar evakuovali päť obcí. V obci Mezná zhoreli tri domy, medzi nimi i dom pána Hrdličku.

“Bolo to šialené. Nemali sme v úmysle sa vziať, ale bolo to smutné obdobie roka. Moja žena nakreslila nový dom, takže hľadáme lepší,“ vysvetlil chalupár z Meznej Pavol Hrdlička, ktorý prišiel o dom.

Dominatu NP Pravčickú bránu navštívilo o 30 tisíc turistov viac ako v minulom roku. Do úžlabín sa však turisti vracajú len pomaly.

“Prišli sme sa pozrieť, ako to tu vyzerá po roku, čo sa tu zmenilo a podporiť cestovný ruch, počujeme samú nemčinu, poľštinu, občas slovenčinu. Čechov je tu veľmi málo,“ uviedla turistka z Vysočiny pani Zdenka.

Vedúci hospodárskej činnosti obce Hřensko Robert Drnovec uviedol, že išlo o pokles turistov
až o 70 percent.

NP zintenzívnil ochranu a zvýšil na vybraných miestach počet záchytných nádrží s objemom 50-tisíc litrov vody. Nádej na obnovu už raší i zo spáleniska.

“Po požiari tu bolo všetko čierne. Na mnohých miestach plocha tlela až sa začala sa objavovať prvá vegetácia,“ vysvetlil Salov.

K založeniu požiaru sa prihlásil 36-ročný bývalý dobrovoľný strážca NP. Či jej aj skutočným vinníkom požiaru, ktorý napachál škody za viac ako 100 miliónov korún (asi 4,2 milióna eur), objasňuje polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet