Na hlavný obsah

Pri žatve je vysoké riziko požiarov, varujú hasiči. Apelujú na protipožiarne opatrenia

Žatva sa na poliach pomaly rozbieha.

Pri žatve je vysoké riziko požiarov, varujú hasiči. Apelujú na protipožiarne opatrenia
Na snímke je amatérsky záber požiaru na poli. (Ilustračný záber) Foto: RTVS

Na poliach sa pomaly rozbieha žatva. Hasiči varujú poľnohospodárov pred vysokým rizikom požiarov. Apelujú najmä na prevenciu aj protipožiarne vybavenie. Zber úrody a jej uskladňovanie – práve pri týchto činnostiach na poliach vznikajú požiare. Hasiči aj na základe minuloročných skúseností poľnohospodárov varujú.

„V roku 2022 vzniklo v Banskobystrickom kraji pri zbere krmovín a počas žatvy celkovo 26 požiarov s priamou škodou presahujúcou stovky tisíc eur,“ informovala Júlia Zeleňáková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva (KR) HaZZ Banská Bystrica.

Požiarnej ochrane pri žatve sa v reportáži venoval redaktor RTVS Alexander Ernest:

„Najčastejšou príčinou vzniku požiarov bol vlastne cudzí predmet v stroji alebo opotrebenie stroja alebo starnutie materiálu,“ skonštatoval Matúš Kondela z oddelenia požiarnej prevencie, KR HaZZ, B. Bystrica

Zamestnancov školia, prístroje kontrolujú

Aj poľnohospodári si uvedomujú, že v lete k nešťastiu stačí málo. Na možnosť požiaru musia byť pripravení. „Hovoríme aj tým ľudom, aby si dávali pozor, samozrejme, že ich vybavíme,“ uviedol agronóm Ivan Gaál.

„No, máme na poli traktor s cisternou, traktor s pluhmi a máme hasičské prístroje na kombajnoch, jeden práškový jeden vodný,“ opísal kombajnista Jozef. „Aby sme sa na to čo najlepšie pripravili, robíme školenia pre našich zamestnancov, hlavne tých, ktorí sa podieľajú na žatevných prácach,“ informoval Gaál.

To, ako sa poľnohospodári pred požiarmi chránia, pravidelne zisťujú aj hasiči. „Kontrolujú samozrejme vybavenosť tej techniky, či majú hasiace prístroje. Či fungujú tie hasiace prístroje, lebo nie je jedno, či tam má zakvačený hasiaci prístroj, ktorý nebol kontrolovaný,“ podotkol Gaál.

Za porušenie protipožiarnych opatrení môžu hasiči udeliť pokutu. „Fyzickej osobe je to do výšky 331 eur a právnickej osobe a podnikateľovi je to do výšky 16 596 eur,“ dodal Kondela.

Letná žatva potrvá približne do konca júla, poľnohospodári však už teraz hlásia lepšiu úrodu ako minulý rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko