Na hlavný obsah

Šeliga chce, aby prezidentka podala disciplinárny návrh na Maroša Žilinku

Dôvodom je neštandardné využívanie paragrafu 363.

Šeliga chce, aby prezidentka podala disciplinárny návrh na Maroša Žilinku
Poslanec Juraj Šeliga (vľavo) a generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poslanec Juraj Šeliga opätovne vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby podala disciplinárny návrh na generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Dôvodom je neštandardné využívanie paragrafu 363 Trestného poriadku.

Šeliga sa odvoláva na Ústavný súd (ÚS), ktorý skonštatoval, že Žilinka porušil zákon. Generálny prokurátor reaguje, že sa nenechá zatiahnuť do volebnej kampane.

Pre polemiku, či je paragraf 363 v súlade s ústavou, sa prezidentka obrátila na Ústavný súd. Ten minulý mesiac rozhodol, že je. Prezidentka už vtedy naznačila, že nad disciplinárnym návrhom uvažuje.

„Ústavný súd nedal odpoveď na to, či aplikácia, alebo uplatňovanie paragrafu 363 generálnym prokurátorom bolo v súlade so zákonom alebo nebolo. Na túto otázku môže dať odpoveď Najvyšší správny súd, ktorý je disciplinárnym súdom aj voči generálnemu prokurátorovi. Takže opäť sa budem pozerať na tú križovatku, či podám, alebo nepodám disciplinárny návrh,“ uviedla prezidentka koncom júna v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Zuzana Čaputová narážala na prípady, keď generálny prokurátor využil sporný paragraf aj v prípadoch, keď ešte nebolo vznesené obvinenie. Žilinka sa obhajoval, že mu to zákon nezakazuje. Ústavný súd dal však v tomto za pravdu prezidentke.

Spornému paragrafu 363 Trestného poriadku sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

Žilinka hovorí o politickej kampani

Šeliga sa teraz tohto signálu chytil a opätovne vyzval prezidentku, aby na generálneho prokurátora podala disciplinárny návrh.

„Ústavný súd konštatuje, že Maroš Žilinka porušil zákon 26-krát. Podľa jeho vlastného vyjadrenia tým, že rozhodoval a generálna prokuratúra rozhodovala podľa paragrafu 363 ešte pred tým, než bolo vznesené obvinenie akejkoľvek osobe,“ uviedol Šeliga.

Ústavný súd však nehovoril len o rozhodnutiach Žilinku, ale o rozhodnutiach generálnej prokuratúry (GP) za posledných 15 rokov. Práve desiatkami rozhodnutí chcel generálny prokurátor ÚS dokázať, že nejde o jeho výmysel, ale o jednotný postoj prokuratúry pri ochrane práv konkrétnych občanov.

„Generálny prokurátor SR sa nedá zaťahovať do prebiehajúcej predvolebnej kampane, ktorá v žiadnom prípade nemôže ovplyvniť jeho konzistentný prístup k ochrane zákonnosti. Dnešné výroky boli nekompetentné, politicky subjektívne a rovnako bol nález Ústavného súdu vyložený účelovo,“ uviedla hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová.

Keďže prezidentka je na samite NATO, prezidentský palác na otázku, či Zuzana Čaputová podá disciplinárny návrh na Maroša Žilinku, do našej uzávierky neodpovedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko