Na hlavný obsah

Prezidentka Zuzana Čaputová zvažuje podať disciplinárny návrh na generálneho prokurátora

Pre RTVS potvrdila, že to súvisí s paragrafom 363 Trestného poriadku.

Prezidentka Zuzana Čaputová zvažuje podať disciplinárny návrh na generálneho prokurátora
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: RTVS

Prezidentka Zuzana Čaputová zvažuje podanie disciplinárneho návrhu na generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Pre RTVS potvrdila, že to súvisí s paragrafom 363 Trestného poriadku, ktorý začiatkom roka napadla na Ústavnom súde.

Ten síce skonštatoval ústavnosť paragrafu, no podľa nej sa nezaoberal tým, akým spôsobom ho Maroš Žilinka využíva. Bývalej vládnej koalícii sa paragraf 363 nepodarilo zúžiť ani po niekoľkých pokusoch.

Na používanie paragrafu, okrem iných, upozorňoval ešte začiatkom roka aj policajný prezident Štefan Hamran. Ako problémové označil, že ho generálny prokurátor používa aj v začatých veciach.

„To znamená, nerušia nám len uznesenia vyšetrovateľa, napríklad o vznesení obvinenia, ale pán generálny prokurátor zrušil napríklad aj samotné začatie, uznesenie o začatí trestného stíhania,“ uviedol ešte začiatkom roka Hamran.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

V praxi to znamená, že dôkazy, z ktorých vyšetrovateľ pri obvinení vychádzal, sa anulujú a pri začatí nového vyšetrovania sa musia opäť získavať nanovo. Do polemiky o ústavnosti paragrafu sa zapojila aj prezidentka.

„Aby Ústavný súd povedal, či je takýto silný nástroj v súlade s ústavou,“ povedala ešte vlani v decembri.

„Napadnuté ustanovenia, respektíve rozhodnutia generálneho prokurátora, vydané na ich základe, nezasahujú do súdnej moci, nenahrádzajú účinky rozhodnutia sudcu pre prípravné konanie vlastnými rozhodnutiami, neodnímajú účinky súdnym rozhodnutiam,“ vyhlásil predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan.

Podľa prezidentky je dobré, že pri toľko diskutovanom paragrafe už verejnosť nemusí mať pochybnosti o tom, či je alebo nie je v súlade s ústavou. Hlava štátu rozhodnutie Ústavného súdu rešpektuje.

Matovič: Očakával som to

„Paragraf 363 nie je v rozpore s ústavou, zároveň ale konštatuje, že sa nezaoberal aplikačnou praxou. To znamená tým, akým spôsobom generálny prokurátor využíva paragraf 363,“ upozornila hlava štátu.

„Ústavný súd neposudzuje optimálnosť preskúmavaného právneho predpisu, ale to, či rešpektuje limity a medze dané ústavou,“ priblížil Fiačan.

„Preštudujem si detailne odôvodnenie tohto rozhodnutia, pretože už niektoré vety, ktoré tam zazneli, v zmysle napríklad, že 363 nemá byť aplikovaná vo veci, to sú zaujímavé informácie a podnety aj pre úvahy o ďalších možných právnych krokoch,“ reagovala prezidentka.

„Dobré ráno. Ja som to očakával už pred viac ako rokom,“ tvrdí predseda hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič. Avšak vláde, ktorej bol súčasťou, sa nepodarilo v parlamente zúžiť paragraf 363.

„A čo to s tým má? V parlamente musíte nazbierať väčšinu hlasov, ale pani prezidentke na disciplinárny návrh stačí jeden jej podpis a trošku odvahy,“ reagoval Matovič

„My sme dlhodobo za zrušenie, respektíve za výrazné obmedzenie paragrafu 363,“ vyhlásil predseda strany SaS Richard Sulík.

„Je to rozhodnutie pani prezidentky. Keď to dopadne tak, ako keď to podali na Ústavný súd –dopadlo to fatálne – tak, myslím, že sa znova potvrdí len to, čo je pravdou,“ uviedol predseda NR SR Boris Kollár.

Či sú postupy generálneho prokurátora v súlade so zákonom alebo nie, môže posúdiť Najvyšší správny súd, ktorý je disciplinárnym súdom voči generálnemu prokurátorovi. Prezidentka podanie podnetu ešte zváži. Generálny prokurátor však dlhodobo popiera, že by paragraf akokoľvek nadužíval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko