Na hlavný obsah

Slovenského medu bude málo. Včelári aktuálnu sezónu hodnotia ako jednu z najhorších za posledných 20 rokov

Mnohí doteraz nevytočili takmer žiadny med.

Slovenského medu bude málo. Včelári aktuálnu sezónu hodnotia ako jednu z najhorších za posledných 20 rokov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Včelári aktuálnu sezónu hodnotia ako jednu z naj-horších za posledných 20 rokov. Mnohí doteraz nevytočili takmer žiadny med. Sezóna znášok sa pritom pomaly končí.

Hoci sa sezóna rozbiehala sľubne, zásoby medu sú začiatkom leta na minime. Včely dosiaľ poznášali len asi štvrtinu z toho, čo v rovnakom období vlani. Slabé znášky sú aj v okolí Nitry. „Pomrzli ovocné stromy, niečo nám dala repka, kto mal v okolí blízko. Kto nemal, tak ten je stále na suchu, pretože aj agáty pomrzli,“ vysvetlil včelár z Nitry Marek Urban.

„V tej severnejšej časti je situácia ešte horšia. Mnohí včelári vôbec ešte nevytáčali, ale len kŕmia. Zlyhala aj malina,“ uviedol predseda Slovenského zväzu včelárov Pavel Fiľo.

„Odporúčal by som zabezpečiť si med priamo od včelárov práve v tomto období, lebo predpokladám, že to druhé vytáčanie bude ešte slabšie,“ priblížil odborník na včelárstvo, Slovenská poľnohospodárska univerzita Róbert Chlebo.

Slovenskému včelárstvu sa venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Aktuálne sa najmä na juhu krajiny končí znáška z lipy. Včelári tak v najbližších dňoch budú vytáčať lipový med. Ani pri ňom však nemajú práve najlepšie očakávania.

Medovicu na listoch totiž vysušuje vietor. „Boli sme svedkami po minulých rokoch, že tá medovica až tiekla z toho stromu a boli chodníky aj autá lepkavé. Tento rok nič také nevidíme, takže tie včely to nevedia z toho listu zlízať, nevedia tú medovicu spracovať,“ dodal včelár z Nitry.

„V súčasnosti už kvitne slnečnica a pokiaľ trend takéhoto horúceho počasia bude pokračovať, tak pravdepodobne ani tá veľa nedá, takže môžeme včelársku sezónu považovať za ukončenú,“ dodal Chlebo. Včelári sú podľa predsedu Slovenského zväzu včelárov zvyknutí na striedanie dobrých a zlých rokov. „Tento je ale extrémne zlý,“ dodal.

Za jeden z najhorších rokov označujú túto sezónu aj včelári v Španielsku, Grécku či Turecku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika