Na hlavný obsah

Maďarská prezidentka čelí ostrej kritike. Svojím prejavom pobúrila aktivistky

Stalo sa tak na konferencii vo Rwande.

Maďarská prezidentka čelí ostrej kritike. Svojím prejavom pobúrila aktivistky
Maďarská prezidentka Katalin Nováková. Foto: TASR/Martin Baumann

Maďarská prezidentka Katalin Nováková čelí kritike za prejav, ktorý predniesla na medzinárodnej konferencii Women Deliver vo Rwande zameranej na sexuálne a reprodukčné práva žien.

Nováková, ktorá vzišla z národno-konzervativnej vládnej strany Fidesz, je odporkyňou potratov. Vo svojom prejave okrem iného označila zvyšovanie pôrodnosti v Maďarsku za cieľ genderovej rovnosti, uviedol The Guardian. Organizátori konferencie následne zdôraznili, že výber rečníkov na ceremónii spadá do kompetencie hostiteľského štátu.

„Som úplne zhrozená, že Women Deliver tak zle chápe antigenderové hnutie, že na #WD2023 umožnila vystúpiť prezidentke Novákovej. Z tejto normalizácie protiprávnych aktérov sa mi dvíha žalúdok,“ komentovala účasť maďarskej prezidentky na Twitteri americká aktivistka Beirne Rooseová-Snyderová.

Nie pre rovnosť

Pred minuloročným nástupom do funkcie zastávala Nováková post ministerky pre záležitosti rodiny v štvrtej vláde Viktora Orbána a hrala kľúčovú úlohu v politike zvyšovania pôrodnosti.

Tá spočívala napríklad v zákonoch týkajúcich sa daňových úľav alebo podpory pre mladých ľudí. Maďarským ženám rovnako odporúčala, aby s „mužmi nesúperili“ a aby neočakávali rovnaké platy.

Do minulého roka taktiež viedla medzinárodnú organizáciu Political Network for Values, ktorá je proti potratom a sobášom osôb rovnakého pohlavia.

„Som prvá prezidentka mojej krajiny,“ povedala v prejave v Kigali Nováková. Následne vyjadrila želanie, aby jej dospievajúca dcéra cítila, že má možnosť mať pokojne aj desať detí, pokiaľ sa tak rozhodne.

Organizátori sa s názormi nestotožňujú

„Nečakali sme to. Nerozumieme, prečo by táto žena mala byť pozvaná,“ uviedla brazílska aktivistka a účastníčka konferencie Bruna Martinezová.

Organizátori konferencie vydali prehlásenie, v ktorom zdôraznili, že sa s názormi Novákovej nestotožňujú. „Veríme v dôležitosť politík, ktoré podporujú rovnaké príležitosti pre všetky pohlavia a spochybňujú tradičné genderové role. Prítomnosť prezidentky Novákovej na otváracej ceremónii nijako nemení náš záväzok voči týmto hodnotám,“ hovoria v prehlásení.

Prezidentka a výkonná riaditeľka Women Deliver, Maliha Chánová, potvrdila, že s účasťou maďarskej prezidentky súhlasila na žiadosť rwandskej vlády. „Pokiaľ chceme dosiahnuť to, o čo sa snažíme, musíme spolupracovať a rozprávať sa s ľuďmi, s ktorými v mnohých prípadoch nesúhlasíme,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet