Na hlavný obsah

Svet sa blíži k bodu, odkiaľ niet návratu. Výkyvy počasia budú každým rokom extrémnejšie

Na neštandardné prejavy počasia sa treba pripraviť.

Svet sa blíži k bodu, odkiaľ niet návratu. Výkyvy počasia budú každým rokom extrémnejšie
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za posledné mesiace zaznamenali klimatológovia na celom svete rekordné výkyvy počasia. Vedci sa preto obávajú, že sa svet blíži k bodu, z ktorého už nie je návratu. Nárast globálnych teplôt pod úroveň 1,5 stupňa Celzia oproti predindustriálnej ére sa podľa vedcov nedá udržať.

Len za posledný mesiac boli teploty v častiach Severnej Ameriky približne o 10 stupňov Celzia nad sezónnym priemerom. Dym z lesných požiarov zahalil značnú časť Kanady a východného pobrežia USA. Celkové emisie uhlíka len z týchto požiarov sa odhadujú na rekordných 160 miliónov ton.

„To, čo my vedci hovoríme a hovoríme to už niekoľko desaťročí, sa práve potvrdzuje. Sme sklamaní a frustrovaní, ale nie prekvapení. Takéto extrémne počasie bude čoraz častejšie a bude sa to len zhoršovať. Nestihne sa stať ani novým normálom. Každoročný extrém bude budúci rok podpriemer,“ hovorí klimatologička Sarah Perkins-Kirkpatricková.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Matúš Oparty:

Krajiny sa v roku 2015 v Paríži dohodli, že globálne otepľovanie udržia pod 1,5 stupňa Celzia oproti predindustriálnej ére. Prvé odhady očakávali, že túto hranicu prekročíme do konca storočia. Teraz je však skôr pravdepodobné, že sa to stane počas najbližších štyroch rokov.

„Úloha znížiť emisie je teraz oveľa ťažšia ako pred piatimi alebo desiatimi rokmi. A to preto, že ide o kumulatívny problém. Zakaždým, keď spaľujeme nejaké fosílne palivá alebo máme nejakú poľnohospodársku prax, alebo normu, či návyky, končí to vypúšťaním emisií ďalej do atmosféry. A tieto emisie sa rok čo rok v atmosfére hromadia,“ vysvetlil profesor energetiky a klimatickej zmeny Kevin Anderson.

Extrémne teploty, silné dažde, ale aj snehové búrky a tornáda sa vyskytujú aj v lokáciách, kde sa doteraz neobjavovali. Na neštandardné prejavy počasia sa treba pripraviť, hovoria odborníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet