Na hlavný obsah

Teplo z geotermálneho vrtu by mohlo vykúriť košické domácnosti už o tri roky

Na projektu pôjdu desiatky miliónov z eurofondov.

Teplo z geotermálneho vrtu by mohlo vykúriť košické domácnosti už o tri roky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Využitie geotermálnej energie v Ďurkove pri Košiciach sa stalo národnou prioritou. Vďaka tomu pôjdu na projekt desiatky miliónov z eurofondov. Prvé domácnosti by mohlo ekologické teplo z vrtu vykurovať o tri roky. Účty zákazníkov to však výrazne neovplyvní.

Voda pri Ďurkove má v hĺbke troch kilometrov vyše 130 stupňov Celzia. Zistili to počas prieskumných vrtov pred vyše 20 rokmi. Plány s horúcim prameňom boli rôzne. Poslúžiť mal napríklad na pestovanie zeleniny. Teplo napokon zohreje košické domácnosti. Projekt vyčíslili na približne 88 miliónov eur. Viac ako polovica sumy pôjde z eurofondov.

„Z fondov na spravodlivú transformáciu podporíme okrem zvýšenia kapacity vrtov, ktoré tam už existujú, aj výstavbu rozvodov. To znamená potrubí, ktoré budú viesť od geotermálnych vrtov až do Košíc,“ priblížil minister investícií Peter Balík.

Využitiu geotermálnej energie v Košiciach sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Anton Gbur:

Postaviť treba približne 15-kilometrový horúcovod. Výkopové práce na prípojke by sa mali začať o rok. „Dokážeme byť mestom, ktoré na základe takejto veľkej investície, dokáže pritiahnuť ďalších investorov. Pretože 15-kilometrový vodovod treba vnímať ako jednu veľkú diaľnicu, ktorá dáva príležitosti na prácu,“ uviedol primátor Košíc Jaroslav Polaček.

Teplo z geotermálneho zdroja, ktorý má potenciál byť najväčším na Slovensku, by mohlo využívať až 80 percent košických domácností. Skúšobná prevádzka je naplánovaná na rok 2026.

Šetrí životné prostredie

Zdroj zníži spotrebu fosílnych palív aj vypúšťanie emisií CO2 do ovzdušia. Košická tepláreň upúšťa od spaľovania uhlia už teraz. Jednu pec vypla v máji, poslednú odstaví o rok. „Budeme navyšovať v blízkej budúcnosti dodávku tepla z biomasy a spaľovne odpadov,“ spresnil riaditeľ MH Teplárenský holding, závod Košice Milan Haban.

Analytik Jozef Badida víta, že investícia získala štatút národnej priority, no tento krok mohol prísť podľa neho skôr. „Nedostatok, ktorý však aktuálne máme a zatiaľ sa to nevyriešilo komplexne, je hlavne povoľovacie konanie. Ak chceme pomôcť obnoviteľným zdrojom, alebo vôbec investíciám na Slovensku, potrebujeme zrýchľovať povoľovacie konania,“ dodal.

Peniaze z fondu na spravodlivú transformáciu môžu čerpať aj iné regióny. Horná Nitra 226 miliónov a Banskobystrický kraj 56 miliónov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny