Na hlavný obsah

Učitelia v Budapešti protestujú proti novému zákonu. Nazývajú ho aj zákonom pomsty

S pedagógmi nebolo ochotné rokovať ministerstvo vnútra.

Učitelia v Budapešti protestujú proti novému zákonu. Nazývajú ho aj zákonom pomsty
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Celodennou demonštráciou chcú pred parlamentom v Budapešti protestovať učitelia proti novému zákonu o štatúte pedagógov. Národné zhromaždenie ho má schváliť práve v utorok (4. 7.). Poslanci už diskutovali o predlohe 18 hodín. S pedagógmi nebolo ochotné rokovať ministerstvo vnútra, pod ktoré v Maďarsku patrí aj školstvo.

Počítadlo učiteľov, ktorí dali výpoveď, sa zrejme po utorkovom dni prudko rozvrtí. Pomyselnú mašinku zostrojili protestujúci študenti na sociálnej sieti. Bude rátať učiteľov, ktorí pre schválenie zákona zo škôl a z dráhy pedagóga chystajú odísť.

V pondelok (3. 7.) popoludní bol ich počet sto. No po Maďarsku kolujú aj tablá nie žiakov a študentov, ale učiteľov, ktorí sa so školou lúčia. Vláda svoju predlohu nazýva oficiálne zákonom o životnej dráhe pedagóga, zjednodušene ho nazvali zákonom o štatúte učiteľa. No v slangu je to zákon pomsty.

Zásadne sa má zmeniť postavenie učiteľov, napríklad už nebudú verejní zamestnanci, ale takzvaní zamestnanci vo verejnom školstve, s výrazne užšími právomocami.

Zato musia zniesť vyššie bremená, napríklad povinný počet vyučovacích hodín týždenne má dosiahnuť 24, alebo vyššie úrady ich budú môcť doslova odveliť na jeden polrok do inej školy, kde je nedostatok učiteľov.

Tu vláda prísnosť zmiernila dodatkom, že odvelenie v rámci okresu platí len do takej školy, ktorá nie je vzdialená viac ako na poldruha hodiny od bydliska učiteľa, ktorý teda cestovaním nemusí tráviť viac ako tri hodiny.

Štrajku učiteľov v Budapešti sa venoval redaktor RTVS Gregor Martin Papucsek:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet