Na hlavný obsah

Ukrajina teraz nie je pripravená na vstup do Severoatlantickej aliancie, uviedol Biden

Vstupom Ukrajiny by sa vo vojne s Ruskom ocitlo aj NATO.

Ukrajina teraz nie je pripravená na vstup do Severoatlantickej aliancie, uviedol Biden
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Ukrajina teraz nie je pripravená na vstup do Severoatlantickej aliancie. V rozhovore poskytnutom stanici CNN to povedal americký prezident Joe Biden. Problém je vojna s Ruskom, zapracovať podľa neho musí Ukrajina ale aj na demokratizácii.

Dôležité je teraz podľa Bidena pripraviť „rozumnú cestu“, aby sa Ukrajina v budúcnosti členom Aliancie stať mohla. Štáty NATO vrátane USA budú aj naďalej poskytovať Kyjevu vojenskú pomoc a zbrane, ktoré Ukrajina potrebuje pre svoju obranu, dodal Biden.

„Nemyslím si, že by bola pripravená na členstvo v NATO,“ odpovedal americký prezident na otázku, ktorú v rozhovore položil moderátor Fareed Zakaria. Podľa amerického prezidenta ohľadom vstupu Ukrajiny nepanuje v NATO jednomyseľnosť, pretože je krajina teraz vo vojne s Ruskom. Vstupom Ukrajiny by sa vo vojne s Ruskom ocitlo aj samotné NATO.

„Myslím, že je predčasné vyvolať teraz hlasovanie (o vstupe Ukrajiny). Musia byť naplnené aj ďalšie požiadavky. A to vrátane demokratizácie a ďalších otázok,“ dodal Biden. Podľa neho by však Severoatlantická aliancia mala ponúknuť Ukrajine „rozumnú cestu“, aby sa jednou súčasťou vojenského bloku mohla stať.

Biden tiež povedal, že odmietol požiadavku ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý vzniesol ešte pred vlaňajšou inváziou, aby sa zaviazal, že Ukrajina do NATO nikdy nevstúpi.

Vojenskú pomoc chce poskytovať aj naďalej

Biden chce aj naďalej poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc a zbrane. Jeho administratíva oznámila tento týždeň ďalší balík vojenskej pomoci vo výške 800 miliónov dolárov (asi 729 miliónov eur), ktorého súčasťou je aj kazetová munícia. Poskytnúť tieto zbrane, ktoré sa vyše 100 krajín zaviazalo prestať používať a vyrábať, bolo podľa amerického prezidenta „ťažkým rozhodnutím“.

Ukrajina bude jednou z hlavných tém samitu NATO vo Vilniuse, ktorý sa uskutoční v utorok (11. 7.) a stredu (12. 7.). Biden v nedeľu (9. 7.) odcestoval do Európy. Pred samitom navštívi Britániu, kde bude v pondelok rokovať s premiérom Rishim Sunakom aj kráľom Karolom III.

Zelenskyj chce jasné bezpečnostné záruky

Ukrajina by mala na nadchádzajúcom samite Severoatlantickej aliancie dostať „jasné bezpečnostné záruky“. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore, ktorý v nedeľu (9. 7.) zverejnila americká stanica ABC. Členské krajiny NATO by podľa neho mali ukázať, že sa Ruska neboja.

„Ukrajina by mala dostať jasné bezpečnostné záruky, kým nie je v NATO,“ vyzval Zelenskyj v rozhovore s moderátorkou relácie This Week Marthou Raddatzovou.

Ukrajinský prezident nepotvrdil, či sa samitu v litovskom hlavnom meste osobne zúčastní. Podľa agentúry DPA podmienil v rozhovore svoju účasť tým, že rozhodnutia sa budú prijímať na základe rokovaní priamo na vrcholnej schôdzke. „Nechcem ísť do Vilniusu pre zábavu, ak už rozhodnutie padlo,“ dodal.

Hovorca Bieleho domu pre záležitosti národnej bezpečnosti John Kirby televízii ABC povedal, že NATO bude „nakoniec budúcnosťou Ukrajiny“, predchádzať jej vstupu do Aliancie ale bude musieť koniec vojny s Ruskom a séria hospodárskych reforiem.

Ukrajina formálne pozvanie do Aliancie, ktoré by si Kyjev želal, zrejme nedostane, upozornila agentúra DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet