Na hlavný obsah

Večer môžu Slovensko zasiahnuť intenzívne búrky. SHMÚ varuje pred silným dažďom a krupobitím

Vytvárať sa môžu aj supercely.

Večer môžu Slovensko zasiahnuť intenzívne búrky. SHMÚ varuje pred silným dažďom a krupobitím
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy druhého stupňa pred búrkami pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj i pre niektoré okresy Trenčianskeho kraja. Platia v stredu (12. 7.) večer od 19.00 h. Pre zvyšok Slovenska platia naďalej výstrahy prvého stupňa pred búrkami a pre viaceré regióny aj pred vysokými teplotami.

SHMÚ varuje, že silné búrky môžu byť spojené v oblastiach s druhým stupňom výstrahy s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 40 milimetrov za 30 minút a s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a tiež s krúpami.

V oblastiach s prvým stupňom výstrahy sa môžu vyskytnúť lejaky s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút. Nárazy vetra môžu dosahovať až do 85 kilometrov za hodinu.

„Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb. Treba venovať zvýšenú pozornosť informáciám o meteorologickej situácii, sprievodných javoch a sledovať pokyny krízových zložiek,“ upozorňujú meteorológovia v súvislosti s búrkami.

Intenzívny dážď môže podľa slov SHMÚ vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie malých tokov a suchých korýt. Môže dôjsť k povodňovým úkazom aj mimo tokov, ako je stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov, podmytie cestnej komunikácie a podobne.

Silný vietor zas môže spôsobiť škody na vegetácii, lesoch, na budovách, elektrickom vedení a ďalších objektoch. „Lietajúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Popadané stromy alebo iné nahromadené škody môžu obmedziť až paralyzovať dopravu,“ dodali meteorológovia.

Upozorňujú tiež, že krúpy môžu poškodiť vegetáciu a tie väčšie aj strechy, skleníky či autá. Súvislá vrstva krúp na cestách zas môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko