Na hlavný obsah

Veterinári nestíhajú. Zvieratá v horúčavách kolabujú a čakárne sú plné neobjednaných domácich miláčikov

Tí prišli napríklad na strihanie pazúrov či vybratie kliešťa.

Veterinári nestíhajú. Zvieratá v horúčavách kolabujú a čakárne sú plné neobjednaných domácich miláčikov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Veterinári nestíhajú. Zvieratá v horúčavách kolabujú a čakárne sú plné neobjednaných domácich miláčikov. Tí prišli napríklad na strihanie pazúrov či vybratie kliešťa.

Bratislavské kliniky veterinárnej pohotovosti zaznamenávajú počas leta vyšší počet zvieracích pacientov.

„V poslednej dobe, čím dlhšie je svetlo, tak si klienti zvykli nás kontaktovať aj ohľadne termínov vakcinácie, kedy sa o 11 v noci snažia objednať na termín. Prípadne sú schopní cez telefón konzultovať prevenciu proti kliešťom, čo tiež nie je úplne ideálne,“ hovorí veterinárna lekárka Lucia Knišová.

Lekári vo veterinárnych ambulanciách nemajú veľakrát čas ani na obedovú prestávku. Často musia riešiť okrem pacientov v čakárni aj pacientov v hospitalizácii. Preto možno v čakárni počkáte dlhšie ako hodinu.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Natália Dvoranová:

„Čo by aj nám uľahčilo prácu, aby sa ľudia objednávali, aj keď idú iba na pazúriky, aspoň aby zavolali a ak nejde o niečo vážne a informovali sa o plnosti kliniky. O to viac, keď je víkend a pracuje iba jeden lekár. Ak máme čakáreň plnú otvorených rán a prehriatych zvierat, pazúriky jeden deň počkajú,“ upozorňuje veterinárny asistent Dominik Štefanovič.

Kedy ísť na pohotovosť?

Podľa lekárky hnačky a vyrážky pretrvávajúce niekoľko týždňov na pohotovosť nepatria. Spozornieť by mal majiteľ až vtedy, keď spozoruje v stolici alebo pri zvracaní krvavé stopy.

„Vtedy keď dochádza naozaj k ohrozeniu života, alebo po alergických reakciách, po uštipnutí včelou. To sú stavy, čo patria na pohotovosť,“ prízvukuje Knišová.

Lekárka radí, ako postupovať, keď je zviera v život ohrozujúcom stave. V prvom rade potrebujú, ak to situácia dovolí, lekára na prípad pripraviť. Vtedy vie reagovať hneď po príchode na kliniku.

„Pacienti po autoúrazoch, skolabovaní pacienti, kardiaci, tí idú okamžite do ambulancie na stôl,“ hovorí Knišová.

Ak si majiteľ nie je istý vážnosťou zranenia alebo nevie určiť, či ide o príznaky niečoho vážneho, môže sa obrátiť na recepcie veterinárnych kliník. Tam mu poradia ďalší postup.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko