Na hlavný obsah

Vodičov na Spiši terorizujú deti z osady, na autá hádžu kamene. Nevie voči nim zakročiť ani polícia

Jedno z detí nedávno odsúdil súd.

Vodičov na Spiši terorizujú deti z osady, na autá hádžu kamene. Nevie voči nim zakročiť ani polícia
Ilustračná snímka - osada v Rudňanoch. Foto: RTVS

Na Spiši sa množia útoky detí na okoloidúce autá. Počas jazdy do nich hádžu kamene. Nepomohlo ani to, že nedávno súd odsúdil chlapca z Rudnian, ktorý hodil kameň do autobusu.

Marek z Bratislavy má v obci Poráč chatu. Cestou na ňu zažil útok kameňmi. „Spod cesty vyliezli malé deti a začali nás atakovať skalami. Poškodili obidve motorové vozidlá. Manželkina teta dostala šok,“ uviedol poškodený Marek s tým, že pre tetu museli privolať aj zdravotnú pomoc.

Vodiči sa na tomto úseku, občas cítia ako lovená zver. Incident zaznamenala bezpečnostná kamera v aute poškodeného. Zábery ponúkol policajtom na identifikáciu páchateľov.

“Polícia sa nám vyjadrila, že nie je bezpečné vstúpiť do osady, keďže nemajú dostatočné veľký počet posíl. Osadníci nerešpektujú ani príslušníkov Policajného zboru,” uviedol Marek z Bratislavy.

Nebezpečnej hre rómskych detí z osady na Spiši sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Marie Balážová Melniková:

“To, či vo vami uvedenom prípade hliadky postupovali v intenciách zákona, už preveruje oddelenie kontroly Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach,” uviedla pre RTVS hovorkyňa košických policajtov Lenka Ivanová.

V ten istý deň má rovnaký zážitok aj pán Pavol. “Zasiahli nás dva kamene do auta. Auto máme poškodené, dvoje dvere sú zničené, treba ich opravovať. Manželka sedela vedľa mňa, štvorročná dcéra vzadu. Sme radi, že to netrafilo do okna,” povedal Pavol.

Starosta má obavy

Podľa starostu Rudnian Rastislava Neuwirtha je jediným, rýchlym a najúčinnejším riešením, aby tu opäť fungoval projekt miestnych občianskych poriadkových služieb. A tunajšie osady monitorovali rómske hliadky 24 hodín denne.

„Všetko sa im prepečie, všetko im prejde. Takto keď to budeme aj ďalej riešiť, tak čakajme, že tu budú veľké problémy. Bojím sa toho, že aj miestni občania budú inak pristupovať aj k Rómom. A toho sa bojím najviac,” dodal Neuwirth.

Incident z víkendu už prešetruje aj Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny