Na hlavný obsah

VšZP má dostávať od štátu milióny eur za pacientov, ktorí už zomreli, tvrdí SaS

Zdravotná poisťovňa sa proti tvrdeniam ohradila.

VšZP má dostávať od štátu milióny eur za pacientov, ktorí už zomreli, tvrdí SaS
Budova VšZP. Foto: RTVS

Strana SaS tvrdí, že Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) dostáva od štátu minimálne dva a pol milióna eur na poistencov, ktorí neexistujú. Obviňuje z toho Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Ten spolu s poisťovňou tvrdí, že údaje tiež len získavajú.

V zákone chýba oznamovacia povinnosť pozostalých, keď im zomrie blízky. Tvrdí to VšZP, ktorá takto reaguje na tvrdenia, že od štátu poberá minimálne dva a pol milióna eur na poistencov, ktorí neexistujú.

„Zistil som, že v centrálnom registri poistencov, ktorý spravuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou figuruje okolo 2 800 poistencov starších ako sto rokov. Z nich drvivá väčšina je vo VŠZP,“ uviedol expert SaS na zdravotníctvo Tomáš Szalay.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Jozefína Ilavská:

„Zdravotné poisťovne nemajú možnosť zistiť, či je poistenec živý. Sú odkázané v tomto smere iba na informácie od ÚDZS, ktoré však nie sú dostatočne aktualizované,“ vysvetlila manažérka komunikácie VšZP Eva Peterová.

Povinnosť si neplnia

ÚDZS musia úmrtia povinne nahlasovať matriky, ale aj obhliadajúci lekári. „Matričný úrad po zaevidovaní úmrtia do informačného systému vykoná oznamovaciu povinnosť smerom na príslušné orgány verejnej moci. Po zaevidovaní úmrtia systém automatizovane zašle údaje aj do informačného systému registra obyvateľstva, registra fyzických osôb,“ uviedol rezort vnútra.

Podľa ÚDZS nie všetky matriky si túto povinnosť plnia na sto percent. „Tým vznikajú nepresnosti, čo je dlhodobý problém. V súčasnosti prebieha pilotná fáza projektu e-prehliadky, ktorého cieľom je práve elektronizácia prehliadok mŕtvych a výmeny údajov medzi inštitúciami tak, aby aj register poistencov zodpovedal realite,“ priblížila hovorkyňa ÚDZS Monika Hudecová.

„Zdravotné poisťovne, ktoré takto inkasovali platby od štátu za osoby, ktoré sú mŕtve, tak tieto platby vlastne získavali neoprávnene. Nebol na ne právny dôvod. A podľa môjho názoru za určitých okolností by štát tieto peniaze od zdravotnej poisťovne mohol žiadať naspäť,“ myslí si advokát Ivan Humeník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika