Na hlavný obsah

Vedenie VšZP doplatilo na stratové hospodárenie, vo funkcii končí generálny riaditeľ Richard Strapko

Odvolal ho aj z postu predsedu predstavenstva VšZP.

Vedenie VšZP doplatilo na stratové hospodárenie, vo funkcii končí generálny riaditeľ Richard Strapko
Richard Strapko. Foto: TASR/Jakub Kotian

Richard Strapko končí ako riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Rezort zdravotníctva ho odvolal aj z funkcie predsedu jej predstavenstva. Informoval o tom minister zdravotníctva Michal Palkovič na pondelkovej (10. 7.) tlačovej konferencii.

Ministerstvo nebolo spokojné s opatreniami, ktoré VšZP navrhla ako kroky plnenia takzvaného ozdravného plánu. Návrh týchto postupov malo na starosti vedenie štátnej poisťovne, v čoho dôsledku odvolali Richarda Strapka.

Podľa TASR s odvolaním sa na ministra Palkoviča v predsedníctve zostávajú ďalší dvaja členovia.

Podľa Palkoviča nie je cieľom rezortu zhoršiť reputáciu štátnej zdravotnej poisťovne, práve naopak. „Všetky opatrenia sú na to, aby sme zabezpečili podstatne kvalitnejšiu a dostupnejšiu zdravotnú starostlivosť,“ skonštatoval. Potvrdil, že sa bude riešiť aj možné dofinancovanie VšZP.

„V tomto momente to nie je pre mňa principiálna otázka, pretože vieme, že k nejakému dofinancovaniu musí určite prísť. V tomto momente by som sa k rozsahu nevyjadroval. Vieme o tom, že takáto agenda bude na stole, hľadáme na ňu odpovede, ale v tomto momente sa skôr bavíme o reflexii časti vedenia tak, aby to nebolo zvaľované len na jednu jedinú chybu,“ dodal.

Strata VšZP dosiahla ku koncu minulého roka 153,8 milióna eur. Za prvý štvrťrok tohto roka strata poisťovne presiahla 50 miliónov eur. Pokračujúce prehlbovanie jej strát zapríčinilo, že k 31. marcu štátna poisťovňa už vykazovala záporné vlastné imanie v hodnote 8,8 milióna eur.

Odvolali ho počas dovolenky

Na rozhodnutie ministra reagoval aj Richard Strapko. Spôsob akým ho akcionár odvolal – a síce telefonicky, počas plánovanej dovolenky s rodinou, považuje za bizarné.

Tvrdí, že je rád, že sa spolu s kolegami nebude ďalej prizerať, ako VšZP mediálne pochováva vlastný akcionár. Za jediné účinné riešenie hospodárenia poisťovne, považuje Richard Strapko dofinancovanie celého sektora zdravotníctva a následne ďalšie systematické zmeny.

Štátu podľa vlastných slov ponúkol svoje viac ako 25-ročné skúsenosti, a to aj zo zahraničných korporácií.

„Avšak transparentnosť a korektnosť v jednaní, bohužiaľ, na Slovensku zatiaľ nevyhrávajú,“ podotkol. Svoje funkcie v Predstavenstve VšZP podľa jeho slov ponúkli aj Beata Havelková a Ľubomír Kováčik. „Minister však ich rezignáciu zatiaľ neprijal,“ dodal.

Zmenám vo vedení štátnej VšZP sa v spravodajstve RTVS venovala aj redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko