Na hlavný obsah

Vysoké Tatry majú ďalšiu obeť. Horolezec sa dopustil chyby, padal niekoľko metrov

Záchranári Poliakovi už nedokázali pomôcť.

Vysoké Tatry majú ďalšiu obeť. Horolezec sa dopustil chyby, padal niekoľko metrov
Ilustračná snímka - Vysoké Tatry. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Poľský horolezec v nedeľu neprežil pád z hrebeňa Veľkej Ľadovej veže vo Vysokých Tatrách. O pomoc pre neho najprv požiadali Horskú záchrannú službu (HZS) jej poľskí kolegovia.

Poliak s ďalším horolezcom vystupovali od Suchej doliny, pričom na hrebeni Veľkej Ľadovej veže sa odviazali a pokračovali nezaistení. Práve v týchto miestach nastal podľa HZS pád jedného z horolezcov.

O technický zásah požiadali v nedeľu po oznámení o páde horskí záchranári aj posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu. Na palubu zobrala dvoch horských záchranárov a smerovala na miesto nešťastia.

Zraneniam podľahol

„Záchranári HZS boli po zlokalizovaní miesta pádu vysadení pomocou palubného navijaka do terénu. Na mieste zistili, že poľský horolezec utrpel pád dlhý približne 150 metrov a zraneniam na mieste podľahol,“ opísali horskí záchranári.

Vrtuľník VZZS sa preto vrátil na základňu a o súčinnosť požiadali letku Ministerstva vnútra SR. „Záchranári, ktorí boli vysadení pri obeti, vykonali na mieste všetky potrebné úkony a telo nebohého pripravili na letecký transport.

Vrtuľník letky následne pomocou palubného navijaka postupne evakuoval spolulezca nebohého aj so záchranárom HZS, telo nebohého a záchranárov HZS,“ uviedla HZS. Následne pristál v Tatranskej Javorine, odkiaľ spolulezec obete pokračoval samostatne.

Telo nebohého horolezca bolo terénnym vozidlom HZS transportované do domu smútku v Ždiari a odovzdané príslušníkom Policajného zboru SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny