Na hlavný obsah

Zákaz predaja niektorých ukrajinských komodít by chcel Bíreš predĺžiť a ich zoznam rozšíriť

Český agrominister s takým postupom nesúhlasí.

Zákaz predaja niektorých ukrajinských komodít by chcel Bíreš predĺžiť a ich zoznam rozšíriť
Na snímke (sprava) minister pôdohospodárstva SR Jozef Bíreš a agrominister ČR Marek Výborný. Foto: RTVS

Tlak na vývoz lacných ukrajinských komodít bude ďalšou skúškou pre európsky trh, aj našich poľnohospodárov. Už dnes prichádza na Slovensko o vyše 700 percent viac ukrajinských potravín ako vlani. Vyhlásil to minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš na stretnutí s českým kolegom Marekom Výborným.

Obaja ministri sa zhodli, že hlavný prím musia teraz hrať európske cestné či železničné koridory. Hoci cez ne trvá export ukrajinských potravín výrazne dlhšie, ako cez Čierne more.

„Musíme zabezpečiť funkčnosť a priechodnosť tých solidary lines, teda tých koridorov solidarity,“ povedal Výborný.

Stretnutie agroministrov SR a ČR do reportáže zmonitorovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

„My chceme koridory solidarity len podporovať, ale nemôžeme to podporovať do tej miery, že by potraviny či už české alebo slovenské boli nahradené ukrajinskými,“ pokračoval Bíreš.

Hoci by mali prúdiť ukrajinské potraviny primárne do tretích krajín, časť z nich stále končí na európskom trhu. Aj na Slovensku máme farmu, ktorá nakupuje hydinu z Ukrajiny. Pätnásť percent produkcie zostáva u nás, väčšie vrásky na čele robí Čechom.

Len za prvých päť mesiacov sme zo Slovenska do Česka vyviezli trojnásobne viac ukrajinskej kuraciny ako vlani.

„Je problém že to narušuje ten vnútorný obchod, pretože samozrejme chovatelia a spracovatelia počítali s tým, že tú hydinu dodajú oni a dnes prichádza zo Slovenska. Tam sa prebaľuje aj porciuje,“ uviedol ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej správy ČR Zbyněk Semerád.

„To, čo je dnes na Slovensku, bude neskôr v Českej republike, pretože nemôžeme do budúcna očakávať, že tie dovozy poklesnú, skôr sa budú zvyšovať,“ skonštatoval Bíreš.

Bíreš chce predĺžiť zákaz predaja

Pšenica, kukurica, repka či slnečnicové semená z Ukrajiny sa na Slovensku nesmú predávať do polovice septembra. Takýto zákaz platí v ďalších štyroch krajinách susediacich z Ukrajinou, aby sa ochránili domáci producenti.

Jozef Bíreš chce budúci týždeň na rade agroministrov presadiť, aby sa tento zákaz predĺžil a rozšíril o ďalšie potraviny.

„Pre Slovensko je určite dôležitý med, sú dôležité vajcia ktoré sa vo veľkom dovážajú hoci sú určene na tranzit a posledný je cukor,“ vysvetlil Bíreš. „To nepovažujeme za šťastné musíme mať jednotný postup,“ podotkol Výborný.

„Už teraz je jasné, že EK o nejakým rozširovaniam ďalších komodít nebude veľmi naklonená,“ dodal Bíreš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika