Na hlavný obsah

Zelenskyj navštívil Rusmi zničenú katedrálu v centre Odesy

Čiernomorský prístav Odesa od začiatku vojny bombardovali viackrát.

Zelenskyj navštívil Rusmi zničenú katedrálu v centre Odesy
Historický Katedrálny chrám Premenenia Pána v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (27. 7.) navštívil historický Katedrálny chrám Premenenia Pána v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa. Pred niekoľkými dňami ho poškodili ruské útoky. Informovala o tom agentúra AFP.

„Volodymyr Zelenskyj si prezrel skazu v Katedrále Premenenia Pána spôsobenú nedávnym masívnym bombardovaním civilnej infraštruktúry v historickom centre Odesy,“ uviedla vo vyhlásení kancelária ukrajinského prezidenta.

Katedrála zostala zničená po ruských útokoch v noci na nedeľu 23. júla. Čiernomorský prístav Odesa bol už od začiatku ruskej vojenskej invázie bombardovaný viackrát, pripomína AFP.

V januári tohto roka zaradila Organizácia OSN pre vedu, kultúru a vzdelávanie (UNESCO) historické centrum tohto mesta, kde sa nachádza i spomenutá katedrála, na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva v ohrození.

Opakovaným útokom Odesa čelila od začiatku minulého týždňa, keď Moskva odstúpila od čiernomorskej obilnej dohody umožňujúcej vývoz obilia z ukrajinských prístavov. Ukrajina obvinila Rusko zo zámerného cielenia na zásoby obilia a na infraštruktúru nevyhnutnú na realizáciu obilnej dohody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet