Na hlavný obsah

Ukrajinskí vojaci a Volodymyr Zelenskyj hlásia oslobodenie dediny na osi protiofenzívy

Má ísť o obec Staromajorske na juhu krajiny.

Ukrajinskí vojaci a Volodymyr Zelenskyj hlásia oslobodenie dediny na osi protiofenzívy
Ukrajinskí vojaci, ktorí sedia na obrnenom vozidle, držia ukrajinskú vlajku. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí vojaci a prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (27. 7.) večer oznámili oslobodenie obce Staromajorske. Tá leží na jednej z hlavných línií ukrajinskej protiofenzívy na juhu krajiny. Informovali o tom ukrajinské médiá.

Zelenskyj na sociálnych sieťach zverejnil video, na ktorom ukrajinskí vojaci uprostred ruín oznamujú, že splnili svoju úlohu a oslobodili obec Staromajorske. Zelenskyj túto správu komentoval zvolaním: „Náš juh! Naši chlapci! Sláva Ukrajine!“

Staromajorske leží na hranici Doneckej a Záporožskej oblasti, kde sa v júni začala ukrajinská protiofenzíva, informovala ruská redakcia BBC. Dodala, že o stiahnutí ruských síl z dediny predtým informovali niektorí ruskí vojnoví reportéri.

Zelenskyj predtým na sociálnych sieťach informoval o svojej návšteve východného mesta Dnipro, kde diskutoval o situácii na fronte. Na Ukrajine sa teraz začal hlavný úder ukrajinskej protiofenzívy, ktorou sa Ukrajinci pokúšajú prelomiť pomyselný pozemný most spájajúci Krymský polostrov s ďalšími Ruskom okupovanými územiami na juhu Ukrajiny. S odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov Pentagónu o tom informoval denník The New York Times.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet