Na hlavný obsah

Zelenskyj žiada lepšiu obranu hraníc Ukrajiny s Bieloruskom

Experti nový ruský útok z Bieloruska pokladajú za nepravdepodobný.

Zelenskyj žiada lepšiu obranu hraníc Ukrajiny s Bieloruskom
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu (9. 7.) počas návštevy mesta Luck na západe Ukrajiny žiadal posilnenie ochrany hraníc Ukrajiny s Bieloruskom. Informovala o tom agentúra DPA.

Zelenskyj v nedeľu svoj tradičný videopríhovor absolvoval na zámku v historickej časti Lucku, ktorý sa nachádza približne 150 kilometrov od bieloruských hraníc. Za prioritu označil posilnenie hraníc na severe Ukrajiny. Zelenskyj tiež opätovne poďakoval ukrajinským vojakom za úspechy na bojisku.

Bielorusko je blízkym spojencom Ruska a na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu na jar 2022 poskytlo Moskve svoje územie. A to na vyslanie ruských vojakov či na odpaľovanie rakiet na Ukrajinu. V Bielorusku sa v súčasnosti nachádzajú tisíce ruských vojakov. Pripravujú sa na bojové operácie.

Experti nový útok z územia Bieloruska pokladajú za nepravdepodobný. Ukrajinská vláda však Minsk považuje za možné nebezpečenstvo, píše DPA.

Volynský masaker

Zelenskyj a poľský prezident Andrzej Duda si v nedeľu v Lucku pripomenuli obete druhej svetovej vojny a obete 80. výročie volynského masakru. Ukrajinskí nacionalisti z Organizácie ukrajinských nacionalistov a jej podriadenej tzv. Ukrajinskej povstaleckej armády zavraždili od februára 1943 do februára 1944 okolo 100 000 ľudí. Išlo prevažne o Poliakov, ale aj príslušníkov ďalších národností. Volyň bola vtedy súčasťou nacistickým Nemeckom okupovaného územia predvojnového Poľska, teraz sa nachádza na severozápade Ukrajiny.

Tieto udalosti napriek úzkym väzbám medzi oboma krajinami, ktoré sa posilnili po ruskej invázii na Ukrajinu, stále vrhajú tieň na ukrajinsko-poľské vzťahy, pripomenula agentúra PAP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet