Na hlavný obsah

Ak sa budú prezidentské voľby na Ukrajine v roku 2024 konať počas vojny, Zelenskyj bude kandidovať

Prieskumy naznačujú, že by svoj mandát obhájil.

Ak sa budú prezidentské voľby na Ukrajine v roku 2024 konať počas vojny, Zelenskyj bude kandidovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre portugalskú televíziu RTP povedal, že ak by sa prezidentské voľby v roku 2024 konali počas vojny, kandidoval by znova. Na toto vyhlásenie ukrajinskej hlavy štátu vo štvrtok (31. 8.) upozornila ukrajinská služba BBC alebo Ukrajinská pravda. Obe médiá pripomenuli, že Zelenskyj počas kampane pred voľbami v roku 2019 sľúbil, že sa nebude uchádzať o druhé funkčné obdobie.

„V roku 2024, ak bude vojna pokračovať a ak sa budú konať voľby, nikdy v živote neopustím svoju krajinu. Pretože som garantom ústavy a budem ju brániť v každom prípade,“ povedal Zelenskyj v rozhovore na otázku, či sa bude opäť uchádzať o prezidentský úrad.

Zelenského ľudia zvolili za prezidenta Ukrajiny v apríli 2019 na päťročné funkčné obdobie. Ďalšie hlasovanie by sa malo uskutočniť na jar 2024. Predčasné parlamentné voľby sa na Ukrajine konali v júli 2019 a ďalšie sa očakávajú na jeseň tohto roka. Ukrajinské zákony však zakazujú konanie volieb počas vojnového stavu. Ten v krajine platí od začiatku ruskej invázie pred 18 mesiacmi.

Západní spojenci Ukrajiny však naznačili, že by si želali, aby sa voľby konali aj napriek vojne, poznamenala BBC. Tento názor nedávno vyjadril aj americký republikánsky senátor Lindsey Graham.

Hlavné podmienky konania volieb

V reakcii na Grahamovo vyhlásenie Zelenskyj predtým vymenoval hlavné podmienky konania týchto volieb. Predovšetkým zmena zákona. Ďalšou otázkou je financovanie, pretože podľa jeho slov len v čase mieru stáli voľby na Ukrajine päť miliárd dolárov. Na to, aby sa mohli konať voľby v čase bojov, by podľa neho jeho krajina potrebovala finančnú podporu od partnerov.

Zelenskyj tiež povedal, že je dôležité vyriešiť bezpečnostný problém a západné krajiny by mali pomôcť zorganizovať voľby pre milióny utečencov v európskych a iných krajinách, uvádza BBC.

V rozhovore pre portugalskú televíziu podľa BBC spresnil niektoré podmienky konania volieb. „Voľby by sa mali konať na našom území, aby mohli voliť vojaci, na frontovej línii, preto potrebujeme pozorovateľov z celého sveta. Chcem, aby všetko bolo v súlade so zákonom, transparentné a demokratické, ako to bolo vo voľbách, keď som sa stal prezidentom. Keď všetci hovorili, že (to boli) čisté voľby,“ povedal Zelenskyj. Pripomenul, že voliť by mali môcť aj utečenci a treba riešiť bezpečnosť. Najmä riziko ruského bombardovania, aby boli ľudia pri hlasovaní chránení.

Prieskumy naznačujú, že Zelenskyj by vo voľbách bez problémov obhájil svoj prezidentský mandát. Jeho strana Sluha národa, ktorá rovnako ako on dosiahla drvivé víťazstvo v parlamentných voľbách v roku 2019, by však mohla kvôli škandálom prísť o parlamentnú väčšinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet