Na hlavný obsah

Ak uvažujete o darovaní krvi, urobte to ešte pred dovolenkou, odporúča Národná transfúzna služba

Cez leto sú zásoby krvi v nemocniciach menšie.

Ak uvažujete o darovaní krvi, urobte to ešte pred dovolenkou, odporúča Národná transfúzna služba
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Cez leto sú zásoby krvi v nemocniciach menšie. Veľa pravidelných darcov oddychuje v zahraničí a po návrate sa na nich vzťahujú obmedzenia. Národná transfúzna služba (NTS) preto odporúča darovať krv pred odchodom na dovolenku.

Po návrate domov z niektorých krajín nemôžu záujemcovia darovať krv bezprostredne. „V rámci Európy to väčšinou bývajú tie juhoeurópske krajiny, kde sa vyskytuje vírus západonílskej horúčky, ktorý sa prenáša komármi,“ vysvetlila vedúca lekárka NTS v Banskej Bystrici Lucia Šramková.

„Objavujú sa u nás aj pacienti na diagnostiku zväčšených lymfatických uzlín, prípadne zmien v krvnom obraze,“ dodala lekárka hematologického oddelenia v Banskej Bystrici Eva Králiková.

Téme sa venovali regionálne štáby a redaktorka RTVS Karolína Piliarová:

Kým niektoré krajiny nemajú žiadne obmedzenia v rámci Európy, mesiac po návrate si na darovanie krvi budú musieť počkať dovolenkári z niektorých oblastí – Grécko, Taliansko či Španielsko. Pribudnúť môže aj Chorvátsko. „Treba si to sledovať na stránke, zavolať, informovať sa,“ priblížila Šramková.

Príčinou nedostatku krvi v lete je okrem dovoleniek aj vyšší počet úrazov. „Pribúdajú úrazy, či už na motocykloch, detské úrazy, takže operatíva je vždy v lete väčšia. Potrebujeme vtedy aj viac,“ uviedla primárka transfúzneho oddelenia v Spišskej Novej Vsi Štefánia Bevilaquová.

Možnosť mobilných odberov

Na Slovensku je najhoršia situácia so zásobami krvných skupín s negatívnym Rh faktorom. Situácia sa však monitoruje a aktualizuje každý týždeň. Napriek hraničným stavom krvných zásob A,B a 0 negatív je situácia stabilná. Odbery robia každý pracovný deň v odberných miestach NTS.

Ak majú záujemcovia centrá ďaleko od domova, môžu využiť mobilné odbery. Aby bol výjazd transfúznej služby efektívny, nahlásiť sa musí minimálne 30 ľudí. Odber v teréne v utorok (1. 8.) robili aj v Revúcej.

Na odber krvi sa dá objednať aj online alebo cez mobilnú aplikáciu. Darcom sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov a spĺňa základné zdravotné požiadavky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko