Na hlavný obsah

Americký U. S. Steel zvažuje svoju budúcnosť. Vlastník košickej huty dostal viaceré ponuky na odkúpenie

Niektoré už aj odmietol.

Americký U. S. Steel zvažuje svoju budúcnosť. Vlastník košickej huty dostal viaceré ponuky na odkúpenie
Tepláreň Košice. Foto: RTVS

Americký oceliarsky gigant U. S. Steel môže byť na predaj. Vrátane fabriky v Košiciach.Vyplýva to zo zverejnenej správy spoločnosti. O predaji závodu na východe Slovenska sa pritom hovorí už roky. Zaujímať sa oň mali Číňania, Maďari, aj Česi.

Americký U. S. Steel majiteľa zatiaľ nezmení. Za takmer 7 a pol miliardy dolárov ho chcela nedávno kúpiť konkurenčná firma Cleveland Cliffs. Oceliari ponuku odmietli. Oznámili to v nedeľu (13. 8.) večer.

„V tejto chvíli nemôžeme určiť, či nevyžiadaná ponuka riadne odzrkadľuje úplnú a férovú hodnotu firmy,“ uviedol generálny riaditeľ U. S. Steel David Burritt.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Anton Gbur:

Hodnota firmy na akciových trhoch bola v tom čase približne päť miliárd. Už sa to zmenilo. Výrazne vyššia ponuka rozhýbala ceny akcií.

„Čo sa udialo bolo zvýšenie trhovej hodnoty v priebehu dneška. Okamžite po otvorení obchodovania o približne 23 – 25 percent,“ priblížil v pondelok (14. 8.) riaditeľ Burzy cenných papierov Lukáš Bonko.

U. S. Steel tvrdí, že dostal aj ďalšie návrhy na predaj, preto prehodnotí svoje strategické alternatívy.

„Na dokončenie procesu posúdenia strategických alternatív nebol stanovený žiadny termín ani presný harmonogram a nikde nie je zaručené, že v dôsledku tohto procesu sa bude spoločnosť usilovať o nejakú transakciu alebo akýkoľvek iný strategický výsledok,“ priblížil Burritt.

O potenciálnych kupcoch doteraz nehovorili

Strategickým výsledkom nemusí, ale môže byť aj predaj korporácie, prípadne jej časti. Nasvedčuje tomu fakt, že Američania o potenciálnych kupcoch doteraz verejne nehovorili.

„Firma typu USS musí svoje zásadné strategické kroky oznamovať v predstihu. Zatiaľ vypustila do sveta všeobecnú správu, čiže akcionári tušia, že sa niečo deje,“ hovorí ekonóm Lukáš Kovanda.

Rozhodnutie U. S. Steelu môže mať dosah aj na dcérsku firmu na východe Slovenska. Huta v Košiciach zamestnáva približne 9-tisíc ľudí. Kroky svojho majiteľa komentovať odmietla.

„Tieto veľké transakcie niekedy prebiehajú aj roky, takže, aby sa nejaká zásadná vec odohrala v priebehu týždňov, prípadne mesiacov, je menej pravdepodobné,“ upozorňuje Kovanda.

O predaji košického závodu sa špekuluje roky. Naposledy mal oň údajne záujem napríklad maďarský podnik MOL.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika