Na hlavný obsah

Ústavný súd odmietol sťažnosť obce Sokoľany v spore o pozemky pod oceliarňami U. S. Steel

Spor trval 26 rokov.

Ústavný súd odmietol sťažnosť obce Sokoľany v spore o pozemky pod oceliarňami U. S. Steel
Na snímke administratívna budova U. S. Steel Košice. Foto: TASR

Ústavný súd (ÚS) SR odmietol sťažnosť obce Sokoľany v okrese Košice-okolie v dlhoročnom spore o kataster pozemkov pod oceliarňami U. S. Steel.

Pozemky tak definitívne patria do katastrálneho územia mesta Košice a mesto je aj správcom dane z nehnuteľností v tejto lokalite. ÚS informoval, že o sťažnosti rozhodol II. senát na neverejnom zasadnutí 14. júna.

Sokoľany podali ústavnú sťažnosť proti rozsudkom Krajského súdu v Košiciach z apríla 2019 a Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR z decembra 2022, ktoré rozhodli v prospech mesta Košice.

Z týchto verdiktov vyplýva, komu má U. S. Steel a jeho dcérske spoločnosti, ako aj ďalší podnikatelia v území s veľkosťou 700 hektárov platiť daň z nehnuteľností. V danej veci prebiehalo viacero súdnych konaní a celý spor trval 26 rokov.

O pričlenení časti katastrálneho územia bývalého okresu Košice-vidiek ku krajskému mestu rozhodol ešte v roku 1979 bývalý okresný národný výbor a následne aj krajský národný výbor pre výstavbu Východoslovenských železiarní.

Sokoľany, ktoré boli vtedy časťou obce Hutníky, neskôr argumentovali, že sa tak stalo bez súhlasu dotknutých obcí. Obec Sokoľany v roku 1997 na základe reštitučných ustanovení katastrálneho zákona podala návrh na zmenu hraníc katastra a žiadala pričlenenie územia.

Sporné dane

Katastrálny odbor Okresného úradu (OÚ) Košice-okolie najprv pririekol pozemky k Sokoľanom, čo mesto súdne napadlo. Podľa verdiktu krajského súdu z roku 2019 však obec Hutníky v roku 1979 súhlasila s územnými zmenami, a preto dotknuté územie patrí do košického katastrálneho územia Železiarne. OÚ Košice-okolie napokon 29. mája 2023 zamietol návrh na zmenu hranice medzi Sokoľanmi a mestom.

„Dane, ktoré v tomto katastri boli roky sporné, sa stávajú súčasťou mesta Košice. Práve v ťažkom období, ktoré prežívame, to mestu isto pomôže,“ povedal v januári po verdikte NSS košický primátor Jaroslav Polaček.

Pre mesto ide ročne o príjem v sume takmer dva milióny eur. Pre obec Sokoľany s výrazne nižšími sadzbami dane by to bolo viac ako 700-tisíc eur.

Starosta Sokolian Ľuboš Janke vnímal verdikt NSS kriticky. „Čo sa týka ďalšieho postupu, určite použijeme všetky právne kroky, aby sme sa ako obec v tejto veci vedeli obhájiť,“ skonštatoval v januári. Aktuálne uviedol, že rozhodnutie ÚS im zatiaľ neprišlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny