Na hlavný obsah

Európsky parlament chce obmedziť cigaretový dym. Inšpirovať sa môže Švédskom, kde je povolený snus

Je však otázne, či táto cesta nie je práve v záujme veľkých tabakových producentov.

Európsky parlament chce obmedziť cigaretový dym. Inšpirovať sa môže Švédskom, kde je povolený snus
Európsky parlament zvažuje snus. Foto: Pixabay

Na stretnutí Európskeho parlamentu sa účastníci venovali otázke, či má Európa recept na to, ako nás zbaviť cigaretového dymu. Mohli by sme sa inšpirovať Švédskom, kde sa už roky konzumuje snus, teda tabaková zmes, ktorú si fajčiari dávajú pod peru, píše portál Politico. Je však otázne, či táto cesta nie je práve v záujme veľkých tabakových producentov.

Podľa Politica sa v Bruseli opäť hovorí o snuse. Portál pripomína, že pred desiatimi rokmi rezignoval európsky komisár, ktorý bol zapletený do škandálu v kontexte severského tabaku. V Európe je vďaka legislatívnej výnimke EÚ legálny iba vo Švédsku.

Únia chce, aby starý kontinent bol do roku 2040 bez tabakového dymu. Sara Skyttedal z európskej strany ľudovcov pre Politico uviedla, že treba preto obmedziť výrobu cigariet a nie e-cigariet či nikotínových vrecúšok.

Bruselský portál upozorňuje, že hoci je podľa údajov Eurostatu miera fajčenia vo Švédsku najnižšia, stále nie je jasné prečo. Analýza viac ako 70 vedeckých štúdií pod vedením jednej zo švédskych agentúr nedokázala potvrdiť, či ľudia vďaka snusu fajčiť prestali alebo naopak s ním neskôr začali. Politico uzatvára analýzu s tým, že osoby, ktoré ho popularizujú, by mohli byť priamo platené tabakovým priemyslom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet