Na hlavný obsah

Hovorca Kremľa sa už takmer mesiac neukázal na verejnosti. Médiá špekulujú, čo sa s ním stalo

Jeho zmiznutie spájajú s rozhovorom pre americký denník.

Hovorca Kremľa sa už takmer mesiac neukázal na verejnosti. Médiá špekulujú, čo sa s ním stalo
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov (vľavo) sa rozpráva s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Foto: ČTK/AP

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa už tri týždne neukázal na verejnosti. Presnejšie odkedy sa v americkom denníku The New York Times (NYT) objavili jeho výroky, že „voľby v Rusku nie sú v skutočnosti demokraciou, ale drahou byrokraciou“. A tiež, že ruské prezidentské voľby na budúci rok „vyhrá Vladimir Putin s 90 percentami hlasov“, upozornil americký magazín Newsweek.

Nad „zmiznutím“ Putinovho hovorcu si lámu hlavu aj Rusi na sociálnych sieťach. Nevylučujú, že inokedy nevyhnutný hlas Kremľa pre spomínané výroky aspoň na čas upadol v nemilosť hlavy štátu.

Po zverejnení reportáže NYT s Peskovovými výrokmi o voľbách a Putinovom znovuzvolení hovorca v ruských štátnych médiách tvrdil, že americkí novinári „ako vždy všetko prekrútili“. Sám Putin sa pritom doteraz nevyjadril, či bude kandidovať.

Vyhlásil, že osobne je presvedčený, že Putina opäť zvolia na ďalšie volebné obdobie do čela štátu. Tento názor opiera o to, do akej miery sa ruská spoločnosť okolo Putina zomkla.

Ale o voľbách vraj povedal, že hlasovanie, hoci ich požaduje demokracia a sám Putin sa rozhodol ich usporiadať, by sa „teoreticky“ konať nemuselo, pretože už sa vie, že Putina zvolia. „To je moja úplne osobná mienka. Ale prekrútili to,“ tvrdil hovorca.

Je vraj na dovolenke

Ruské a ukrajinské kanály na sociálnej sieti Telegram rýchlo poukázali na to, že od zverejnenia problematických výrokov Peskov neusporiadal ďalšie tlačové konferencie ani neposkytol médiám žiadne ďalšie vyjadrenia.

Posledný z Peskovových brífingov sa konal 4. augusta, dva dni pred zverejnením jeho výrokov v NYT.

Niekdajšia Putinova súperka v predchádzajúcich prezidentských voľbách, ktoré sa konali v marci 2018, televízna moderátorka Xenija Sobčaková, na sieti Telegram vyzvala k pokoju. Uviedla, že Peskov je na dovolenke a o niekoľko dní sa vráti.

Či to tvrdí aj Peskov, Sobčaková nespresnila, poznamenal server Dixinews.ru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet