Na hlavný obsah

Hrozba teroristických útokov vo Švédsku sa zvýšila, krajina posilní kontroly na hraniciach

Môže za to pálenie Koránu.

Hrozba teroristických útokov vo Švédsku sa zvýšila, krajina posilní kontroly na hraniciach
Ilustračná snímka - Korán. Foto: TASR/AP

Švédsko posilní kontroly na hraniciach, pretože kvôli páleniu koránu v krajine sa zvýšila hrozba teroristických útokov. Opatrenie, o ktorom rozhodne vo štvrtok (3. 8.) vláda, v utorok (1. 8.) oznámil premiér Ulf Kristersson, píše agentúra DPA.

Podľa premiéra sa Švédsko nachádza kvôli možným útokom a vojne na Ukrajine v najťažšej bezpečnostnej situácii od konca druhej svetovej vojny.

Opatrenia, ktoré schváli vláda, umožnia polícii zastavovať vozidlá a vykonávať viac kontrol na hraniciach.

Kvôli páleniu koránu sa zvýšili bezpečnostné riziká. Premiér uviedol, že je v každodennom kontakte s tajnými službami. Podľa úradov sa zvýšilo nebezpečenstvo teroristických útokov v krajine.

Podľa premiéra vláda zvažuje zmenu zákona o verejnej bezpečnosti, ktorá by umožnila polícii zakázať pálenie koránu, ak by to ohrozovalo národnú bezpečnosť. Vláda plne podporuje slobodu slova, obhajuje však tiež švédske bezpečnostné záujmy, uviedol Kristersson.

Aktivisti v Štokholme v uplynulých týždňoch spálili či pošliapali korán, teda knihu, ktorú moslimovia považujú za posvätnú. Naposledy sa tak stalo v pondelok (31. 7.). Pálenie koránu vzbudzuje protesty a kritiku v prevažne moslimských krajinách.

V júli niekoľko stoviek demonštrantov vniklo do areálu švédskeho veľvyslanectva v Bagdade a založili tam požiar. V súvislosti s pálením knihy Irak vyhostil švédsku veľvyslankyňu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet