Na hlavný obsah

Aktivisti pokračujú v pálení koránu, severské krajiny sa snažia obmedziť podobné incidenty

Demonštrácie môžu mať negatívne dôsledky.

Aktivisti pokračujú v pálení koránu, severské krajiny sa snažia obmedziť podobné incidenty
Protestujúci stoja na múre švédskeho veľvyslanectva v Bagdade. Foto: TASR/AP

Dvojica mužov spálila korán pred švédskym parlamentom v Štokholme. Píše to agentúra AFP. Protest uskutočnili deň po tom, ako dánska a švédska vláda oznámili, že hľadajú právne spôsoby, ako tento druh protestov obmedziť.

Podľa kabinetu dánskej premiérky Mette Frederiksenovej podobné demonštrácie nahrávajú extrémistom a môžu mať pre Dánsko „významné negatívne dôsledky“. Podľa švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona chce vláda posilniť bezpečnosť krajiny.

Korán pošliapali a podpálili

Spáliť korán sa v pondelok (31.7.) po 13.00 h SELČ pokúsili dvaja muži pred švédskym parlamentom. Knihu najskôr pošliapali a potom zapálili niekoľko stránok. V parlamente sa zišlo tiež niekoľko odporcov ich počínania.

Jedným z dvoch mužov bol iracký utečenec Salwan Momika, ktorý spálil korán pred najväčšou švédskou mešitou na konci júna. Podľa švédskej tlače muži nahlásili viacero podobných akcií v najbližších dňoch. „Spálim to (korán) viackrát, pokým to zakážete,“ cituje agentúra AFP ďalšieho aktivistu irackého pôvodu Salwana Nadžema, podľa ktorého je kniha len kusom papiera.

Dánska vláda konštatovala, že chce „preskúmať“ možnosť zásahu v situáciách, keď „sú urážané iné krajiny, kultúry a náboženstvá“, uviedlo ministerstvo zahraničia vo svojom vyhlásení.

„Musí sa tak, samozrejme, diať v rámci ústavne chránenej slobody prejavu a spôsobom, ktorý nič nezmení na tom, že sloboda prejavu má v Dánsku veľmi široký rozsah,“ dodal úrad a zdôraznil, že ide o jednu z najdôležitejších hodnôt krajiny.

Konalo sa niekoľko protestov

Niekoľko nedávnych protestov zahŕňajúcich pálenie koránu vyvolalo diplomatické napätie na celom Blízkom východe a v oboch severských krajinách. Viaceré blízkovýchodné štáty si po incidentoch predvolali švédskych a dánskych veľvyslancov, v Bagdade demonštranti vnikli na švédske veľvyslanectvo.

Dánska vláda poznamenala, že protesty „dosiahli úroveň, keď je Dánsko v mnohých častiach sveta naprieč kontinentmi vnímané ako krajina, ktorá napomáha urážkam a znevažovaniu kultúr, náboženstva a tradícií iných krajín“. Hlavným účelom pálenia koránu v Dánsku podľa nej bola „provokácia“, ktorá môže mať závažné dôsledky.

Krajina chce predchádzať terorizmu

Švédsky premiér Ulf Kristersson v samostatnom vyhlásení uviedol, že bol v úzkom kontakte s dánskou premiérkou Frederiksenovou. Dodal, že švédska vláda tiež zvažuje možné kroky.

„Tiež sme už začali analyzovať právnu situáciu …, aby sme zvážili opatrenia na posilnenie našej národnej bezpečnosti a bezpečnosti Švédov vo Švédsku i vo svete,“ uviedol Kristersson v príspevku na instagrame.

Švédska vláda vo štvrtok (27. 7.) v reakcii na zhoršenú bezpečnostnú situáciu nariadila 15 vládnym agentúram, vrátane ozbrojených síl aj viacerých orgánov činných v trestnom konaní, posilniť schopnosť krajiny predchádzať terorizmu.

Oznámenie prišlo deň po tom, ako vláda uviedla, že krajina sa stala terčom dezinformačných kampaní podporovaných Ruskom, ktoré majú vyvolať dojem, že Štokholm podporuje nedávne pálenie koránu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet