Na hlavný obsah

Na britský sankčný zoznam sa dostal aj slovenský občan, na americkom už bol. Na Slovensku figuruje vo viacerých kauzách

Ide o bývalého obchodníka so zbraňami.

Na britský sankčný zoznam sa dostal aj slovenský občan, na americkom už bol. Na Slovensku figuruje vo viacerých kauzách
Na snímke Alžbetina veža, známa pod názvom Big Ben, v Londýne. Foto: TASR/AP

Británia rozšírila sankčný zoznam zameraný na obmedzenie ruského zbrojného priemyslu a dodávok zbraní zo zahraničia. Píše o tom agentúra Reuters. Figuruje na ňom 22 firiem a jednotlivcov zo Slovenska, Iránu, Turecka, Spojených arabských emirátov a Švajčiarska. 

Slovenským občanom na zozname je Ašot Mkrtyčev, bývalý obchodník so zbraňami azerbajdžanského pôvodu. V marci sa dostal na sankčný zoznam USA.

Mkrtyčev podľa amerického ministerstva financií koncom roka 2022 a začiatkom tohto roka spolupracoval so zástupcami Severnej Kórey. Údajne sa od nich pokúsil získať okolo 20 druhov zbraní a munície. Tie chcel neskôr predať Rusku výmenou za „komerčné lietadlá, suroviny a ďalší tovar“ pre KĽDR.

Na Slovensku figuruje Mkrtyčev vo viacerých kauzách z posledných 15 rokov, vrátane dvoch údajných podielov na vražde.

„Dnešné prelomové sankcie ďalej obmedzia ruský arzenál a uzavrú sieť dodávateľských reťazcov, ktoré podporujú Putinov obranný priemysel,“ uviedol vo vyhlásení britský minister zahraničia James Cleverly.

Británia sankcionovala tiež tri ruské spoločnosti, ktoré dovážajú elektroniku používanú v ruskom vojenskom vybavení používanom na bojisku, píše Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet