Na hlavný obsah

Vodiči v Bratislave sa sťažujú na zložitý parkovací systém. Mesto sa podľa nich príliš spolieha na mobilné aplikácie

Ľuďom chýba viac možností platby v hotovosti.

Vodiči v Bratislave sa sťažujú na zložitý parkovací systém. Mesto sa podľa nich príliš spolieha na mobilné aplikácie
Zaparkované autá. Foto: RTVS

V Bratislave pribúdajú regulované zóny parkovania. Zaplatiť za parkovné je však podľa viacerých vodičov komplikované. Tvrdia, že mesto sa príliš spolieha na mobilné aplikácie.

Ľuďom chýba viac možností platby v hotovosti, alebo formou SMS správy. Magistrát reaguje tým, že SMS parkovanie zavedie, no vodiči si priplatia. Za parkovanie v regulovanej zóne sa dá v hlavnom meste zaplatiť prostredníctvom viac ako piatich mobilných aplikácií.

Vodiči, ktorí nemajú vo svojom mobilnom telefóne aplikáciu na parkovanie, môžu ako alternatívu použiť aj parkomaty. Nie vždy sa však nachádzajú v bezprostrednej blízkosti parkoviska. Napríklad na Trenčianskej ulici v Bratislave je ten najbližší vzdialený viac ako 350 metrov.

„Pokiaľ ide o hotovostnú platbu, môže vodič využiť platenie u parkovacieho asistenta,“ priblížila hovorkyňa hlavného mesta SR Bratislavy Dagmar Schmucková. Ten sa v blízkosti parkoviska môže nachádzať, ale aj nemusí. Druhou možnosťou je platba v partnerskej prevádzke, a to buď v malých potravinách alebo v kaviarni, ktoré s mestom spolupracujú.

Parkovaniu v hlavnom meste sa venovali redaktori RTVS Miroslava Ščobíková a Radoslav Šebo:

Nálepka o nesprávnom parkovaní

Ak vodič nie je rezidentom príslušnej zóny a za parkovanie nezaplatil, parkovací asistenti, ktorí spadajú pod mestskú políciu, nalepia na vozidlo oznámenie o nesprávnom parkovaní.

„V prípade, ak si niekto nájde oranžovú nálepku v rámci niektorej zo zón PAAS, nemusí volať mestskú políciu. Je potrebné počkať, kým mu poštou príde rozkaz o uložení pokuty za správny delikt,“ vysvetlila hovorkyňa Mestskej polície Bratislava Barbora Krajčovičová.

„Výnosy z pokút sú príjmom mesta. Hlavné mesto tie výnosy za minulý rok investovalo do celej infraštruktúry, ktorá je spojená so zavádzaním nových zón,“ vysvetlila Schmucková.

Magistrát hlavného mesta na kritiku reaguje tým, že sieť parkomatov mieni zahustiť. Okrem toho avizuje aj spustenie platby SMS, ktorá parkovanie predraží. Skôr ako 1. januára 2024 to však nebude.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny