Na hlavný obsah

Policajný prezident Hamran odmietol tvrdenia politikov, že by polícia konala na povel prezidentky

Vyzval ich, aby políciu nezaťahovali do predvolebnej kampane.

Policajný prezident Hamran odmietol tvrdenia politikov, že by polícia konala na povel prezidentky
Na snímke prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran. Foto: TASR/Jakub Kotian

Prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran odmietol tvrdenia politikov o tom, že by polícia konala na povel prezidentky Zuzany Čaputovej. Nekonajú ani na podnet premiéra Ľudovíta Ódora či objednávku zahraničných vplyvných osôb, akou je napríklad magnát George Soros. Uviedol to na pondelkovej (14. 8.) tlačovej konferencii k prípadu Ezechiel 7.

Kauza sa týka zadržania policajného exprezidenta Tibora Gašpara a bývalého vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Romana Stahla. Obvineniu čelí aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. Hamran vyzval politické subjekty, aby políciu nezaťahovali do predvolebnej kampane.

Pripomenul, že aj obvinení môžu predkladať dôkazy vo svoj prospech a vyšetrovatelia ich musia zadokumentovať. Skonštatoval, že 12 rokov sa budoval systém „našich ľudí“ a niektorí preto teraz predpokladajú, že sa z vysokých štátnych pozícií ovplyvňujú vyšetrovania.

Šéf polície priblížil, že v prípade je ako dôkaz zadokumentovaná aj nahrávka, na ktorej Roman S. hovorí o snahe manipulovať svedka. Vyplývať z nej má, že svedkovi mali ponúknuť dve možnosti, a to spoluprácu a peniaze, alebo jeho diskreditáciu. V nahrávke sa majú spomínať viaceré osoby.

Dôkaz, že sa v kauze nemanipulujú orgány činné v trestnom konaní, vidí Hamran aj v tom, ako následne rozhodujú ďalšie orgány a súdy. Aj Špecializovaný trestný súd v tomto prípade podľa slov Hamrana konštatoval opodstatnenie trestného stíhania.

„Polícia má dnes ruky rozviazané,“ vyhlásil Hamran. Dodal, že presvedčené sú o tom aj ostatné orgány činné v trestnom konaní a poukázal na rozhodnutia viacerých súdov. V tejto súvislosti pripomenul štandardné postupy v zmysle zákonov a zdôraznil, že sa ich držal aj vyšetrovateľ v kauze Ezechiel.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu Prezídia Policajného zboru SR:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko