Na hlavný obsah

Predstaviteľ NATO nahneval Kyjev: Naznačil, že na vstup do Aliancie by sa mala Ukrajina vzdať časti svojho územia

Uviedol to ako jedno z riešení.

Predstaviteľ NATO nahneval Kyjev: Naznačil, že na vstup do Aliancie by sa mala Ukrajina vzdať časti svojho územia
Predstaviteľ NATO nahneval predstaviteľov Ukrajiny, Foto: RTVS, TASR/AP

Vysoko postavený predstaviteľ Severoatlantickej aliancie (NATO) načrtol možnosť, že Ukrajina by sa v záujme vstupu do NATO mala vzdať časti svojho územia. Nahneval tým Kyjev.

Kým nebude na Ukrajine mier, Ukrajina môže len dúfať v členstvo v NATO. Aby sa jej to podarilo, možno sa bude musieť vzdať časti svojho územia okupovaného Ruskom. Pre nórske médiá to vyhlásil vedúci súkromnej kancelárie generálneho tajomníka Aliancie Stian Jenssen. „Nehovorím, že to tak musí byť, ale mohlo by to byť možné riešenie,“ uviedol.

Vyjadreniu, ktoré nahnevalo predstaviteľov Ukrajiny, sa v reportáži venoval redaktor RTVS Kamil Kolenič:

To by však bolo v priamom rozpore s mierovými cieľmi, ktoré deklaroval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho poradca Mychajlo Podoljak označil návrh za absurdný.

„To znamená úmyselne sa rozhodnúť pre porážku demokracie, podporovať globálneho zločinca, zachovať ruský režim, zničiť medzinárodné právo a preniesť vojnu na ďalšie generácie. Ak Putin neutrpí zdrvujúcu porážku, ak sa politický režim v Rusku nezmení a ak vojnoví zločinci nebudú potrestaní, vojna sa určite vráti a Rusko bude mať ešte väčšie chúťky,“ napísal v statuse poradca ukrajinského prezidenta.

Otázkam o tom, čo by Kyjev mohol urobiť pre ukončenie vojny sa generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dlhodobo vyhýba. Trvá na tom, že iba Ukrajina rozhodne, ako a kedy by sa mali začať mierové rokovania s Ruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet