Na hlavný obsah

NATO sa musí postarať o bezpečnosť Ukrajiny po skončení ruskej agresie, vyhlásil Stoltenberg

Cieľom je odradiť Moskvu od ďalšej invázie.

NATO sa musí postarať o bezpečnosť Ukrajiny po skončení ruskej agresie, vyhlásil Stoltenberg
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia musí Ukrajine predložiť „dôveryhodné“ návrhy bezpečnostného usporiadania po tom, čo sa skončí prebiehajúca vojna Ruska na Ukrajine, s cieľom odstrašiť Rusko od budúcej agresie. Na tlačovej konferencii na samite NATO vo Vilniuse to v stredu (12. 7.) vyhlásil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

Zopakoval, že NATO na tomto samite vyslalo Ukrajine dosiaľ najsilnejšie signály, pričom pripomenul odstránenie povinnosti plnenia akčného plánu predtým, než dostane pozvánku do Aliancie. Poukázal aj na viacročný plán pomoci Ukrajine vrátane zabezpečenia interoperability ukrajinskej armády s NATO a vytvorenie Rady NATO-Ukrajina.

Na otázku reportéra o možnom vyslaní mierovej misie NATO na Ukrajinu Stoltenberg odpovedal, že v súčasnosti je podstatné, aby sa vojna skončila „spravodlivo a trvácne“. Preto je v tejto chvíli dôležité, aby pokračovala vojenská podpora Ukrajiny, keďže vojna sa podľa neho stala „opotrebovávajúcou“.

„Rokovania o vyriešení konfliktu budú na programe až vtedy, keď bude Ukrajina pripravená na rokovania. Nie je to tak, že by NATO malo rokovať za Ukrajinu,“ odpovedal Stoltenberg na otázku, či nejasný časový plán vstupu Ukrajiny do NATO nie je určený ako predmet budúceho mierového vyjednávania s Ruskom. To ešte v utorok (11. 7.) s nevôľou naznačoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Postoj Zelenského

Ten taktiež vystúpil na tlačovej konferencii, pričom privítal predĺženie Stoltenbergovho mandátu o ďalší rok. Ocenil, že Ukrajina nebude musieť plniť akčný plán na ceste do NATO, čo má tento proces urýchliť. „Vďaka ti, Jens, za tieto dôležité kroky,“ povedal Stoltenbergovi.

V súvislosti s interoperabilitou ukrajinskej armády s NATO pripomenul, že ukrajinskí vojaci už teraz dokazujú, že vedia obsluhovať západné zbrane. Poukázal tiež na to, že Ukrajina aj počas vojny vykonáva reformy vrátane tých, ktoré treba na vstup do EÚ, a prispieva ku kolektívnej bezpečnosti Západu.

Výsledky samitu označil za dobré, avšak optimálna by bola podľa neho priama pozvánka pre Ukrajinu na vstup do NATO. Ešte pred samitom vyhlásil, že bude absurdné, ak Ukrajina nedostane od NATO jasný harmonogram vstupu.

Ukrajinský prezident na tlačovej konferencii tiež informoval, že od partnerov na samite dostal prísľuby o dodávkach ďalšej pomoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet