Na hlavný obsah

Profesionálni náhradní rodičia si od septembra prilepšia. Problém s nedostatkom profirodičov však nevidia len v peniazoch

Štát ich chce vyšším platom motivovať.

Profesionálni náhradní rodičia si od septembra prilepšia. Problém s nedostatkom profirodičov však nevidia len v peniazoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Profesionálni náhradní rodičia si za starostlivosť o deti od septembra prilepšia. Štát chce takto motivovať ľudí, aby opustené deti nenechali vyrastať v detských domovoch, ale v prirodzenom rodinnom prostredí. Profirodičia upozorňujú, že problém nie sú len peniaze.

Pani Zdenka robí profesionálneho rodiča už 18 rokov. Za ten čas jej domácnosťou prešlo vyše 30 detí – cez bábätká až po školákov.

„Ekonomická situácia je zvládnuteľná, ale nie je najlepšia a aj keď je základný plat 940 eur aj tak je klesajúca tendencia profesionálnych rodičov. Keď som začala robiť profesionálne rodičovstvo, tak sme boli tri. Potom v roku 2011-12 bol veľký „boom“ profesionálneho rodičovstva. Vtedy nás bolo 13 a odvtedy to má klesajúcu tendenciu. Odvtedy mám štyri kolegyne,“ priblížila profesionálna náhradná matka Zdenka Weissová Hepnerová.

„Áno máli sa im to, samozrejme, že sa im to máli. Predstavte si, že to dieťa vychovávate vo svojom prostredí, nemáte proste nejaké dotácie na nejaké energie, že sa sprchujú viacerí – minú viac vody teplej. To sú praktické veci, na ktoré musím ako ministerka reagovať,“ skonštatovala ministerka práce Soňa Gáborčáková.

Profesionálnym náhradným rodičom sa v reportáži venovali redaktorky RTVS Miriam Dobrotová a Katarína Wildová:

Ministerstvo práce chce profesionálnych rodičov motivovať finančne. Od septembra sa im zvýši základná mzda o necelú stovku, na 1 034 eur.

„Nikdy detský domov nevie suplovať to, čo supluje rodina. Toto všetko je cieľom k tomu, aby v tých kamenných detských domovoch ostávalo minimálne detí a aby sa naozaj nestávalo opakovane a roky to, že keď skončia v detskom domove pre vek, alebo teda že doštudovali, o rok ich vidíme ako bezdomovcov,“ pokračovala Gáborčáková.

Zvýšia sa aj ďalšie príplatky

Od septembra sa zvýšia aj ďalšie príplatky. Napríklad za osobitnú starostlivosť o dieťa, či profesijný príspevok, teda za odpracované roky ako náhradný rodič.

„Vzhľadom k tomu, aká je inflácia a aké je stúpanie cien, tak ostávame vlastne na tom istom. my medzi deťmi nerobíme rozdiely, že toto je dieťa z domova, toto je naše dieťa, všetky deti berieme ako svoje. Takže keď ideme na výlet, ideme celá rodina, keď ideme do reštaurácie, ideme celá rodina,“ uviedla Weissová Hepnerová.

Profesionálna mama si myslí, že problém s nedostatkom náhradných rodičov nie je len o peniazoch.

„Veľa ľudí to začne robiť s veľkým nasadením a veľmi rýchlo skončí, pretože vyhorí. Nie je to to, čo si predstavoval. Osobne si myslím, aby sme mali viacej času na svoju psycho hygienu, aby sme boli odľahčení napríklad víkendovými pobytmi, aby sme sa utužili viacej ako rodina,“ dodala Weissová Hepnerová.

Pani Zdenka by prijala aj častejšie stretnutia s ďalšími profesionálnymi rodičmi, na ktorých by si mohli vymieňať skúsenosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika